SCHACKNYTT

Schacknyheter

Match- och turneringsbevakning Turneringar
Krönikor och nyhetsbrev    

 

Jag har särskilt på schacknyheter och match- och turneringsbevakning, även om skillnaden ibland är hårfin. Sidor som placeras under kategorin Schacknyheter har en alltså en vidare täckning än de som faller in under Match- och turneringsbevakning.

SCHACKNYHETER

16 x 16 - schacktidskrift online med ovanligt namn rapporterar om schacket i Portugal. Ett antal kommentatorer är knutna till tidskriften. Språk: portugisiska.

63+1 Svet Sachu innehåller internationella schacknyheter på tjeckiska.

64-Chess Review är en populär schacktidskrift på ryska. Bland författarna återfinns stormästare från Ryssland och övriga världen, tränare, funktionärer, domare och professionella journalister. Chefredaktör är Alexander Roshal.

Ajedrez de Ecuador speglar schacklivet i Ecuador. Valspråket är ”Nuestro compromiso es con las ventajas del ajedrez” - fritt översatt ”Vår förpliktelse gäller schackets fördelar”. Språk: spanska.

ajedrez.do, schacktidskrift från Dominikanska republiken, innehåller inte bara schacknyheter utan även olika slags studiematerial. Språk: spanska.

Ajedrez en Honduras innehåller allmän information om de turneringar, som äger rum i Honduras, artiklar, foton, partisamlingar, liksom länkar till viktiga webbsidor för schackträning. Språk: spanska.

Ajedrez en Yucatan - här kan man hitta allt som rör schacklivet i delstaten Yucatan i Mexico: rating, nyheter, schackträffar, Carlos Torre Repetto-turneringen, schackets sociala sida, information för föräldrar och tränare, undervisning i schackjournalistik och mycket mer. Språk: spanska.

Ajedrez Facil - delvis under uppbyggnad. Huvudsakligen match- och turneringsbevakning, men även nedladdningsmöjligheter av partier och en webbaserad partiuppspelare med klassiska partier. Språk: spanska.

Associação Cultural Luis de Camões - schack i Portugal med nyheter om turneringar och partier, länkar, rating, nerladdning, foton och mycket mer.

Au nom du Roi - schacktidskrift från Quebec, som utkommit med det första numret (16/2 2004). Språk: franska.

BC Café - brasiliansk portal, som också har en avdelning för schack med artiklar och krönikor. Språk: portugisiska.

Berlingske Tidende, stor dansk tidning, har också en utmärkt schackbevakning på nätet.

Blog do Xadrez (Chess blog) - schacknyheter från hela världen på portugisiska och engelska, men inte särskilt pretentiöst.

British Chess Magazine är fullmatad med olika underavdelningar, recensioner, försäljning och nerladdning av mjukvara och så vidare.

Caissa Café - brasiliansk elektronisk schacktidskrift som återuppstått. ”Os bons tempos estão de volta” – ungefär: “De goda tiderna är tillbaka”. Språk: portugisiska.

Capakhine - schacknyheter på spanska från Andalusien. Namnet förmodligen en ordlek på Capablanca/Aljechin.

ChessCafe.com har längre artiklar om schack, flera av historiskt intresse, förlagsverksamhet med mera. Förstklassig sida.

Chess Central - en australiensisk schacksajt.

Chess Check - gratis webbtidskrift, som levererar internationella schacknyheter i din inkorg varje månad. Första numret är lovande.

Chess Chronicle, ett nätmagasin, som startades den 24/6 2005 och som utkommer var fjortonde dag. Chefredaktör är Anwar Qureshi – flera kända schackpersonligheter backar upp magasinet.

Chess City Magazine med Eric Schiller som redaktör innehåller allt möjligt: nyheter, analyser, recensioner, partidatabas och så vidare.

Chess Connoisieur - schacknyheter från filippinsk horisont. Språk: engelska.

Chess Daily News and Information - alternativ adress - drivs av Susan Polgar, en av världens bästa kvinnliga schackspelare och en energisk schackambassadör.

Chess in translation syftar till att hålla läsarna à jour med schacknyheter och intervjuer på ryska, fortfarande språket för mycket av den bästa schackjournalistiken, och förstaspråk för en majoritet av toppspelarna. Språk: engelska.

Chess Kingdom med schacknyheter på arabiska och engelska.

Chess Life är det amerikanska schackförbundets tidskrift och når en kvarts miljon läsare varje månad. Prenumerationsavgift 36 $ per år.

Chess Live Radio, som är knuten till det amerikanska schackförbundet, sänder schacknyheter via radiosändningar.

Chess-News - välgjord webbplats med omfattande bevakning av ryskt tävlingsschack. Språk: ryska.

Chessnews.org med nyheter och åsikter om det amerikanska schackförbundet och amerikanskt schack.

Chessplayers - schacknyheter på tyska. Mycket välgjord sida.

Chess Tigers, som också driver ett schackuniversitet, har en utmärkt nyhetssektion. Språk: tyska.

Chess World Magazine publicerar schacknyheter och har också ratinglistor.

Clube de xadrez - mycket välgjord brasiliansk nyhetssida om schack.

Computer Schach und Spiele - tyskspråkig sajt specialiserad på schackprogram och -programmering. Tyskland har många goda schackprogrammerare.

Crestbook med schacknyheter från Ryssland, intervjuer och diskussionsgrupp. Språk: ryska och engelska.

DAchess är en sajt för schacknyheter. Dess ”huvuduppgift är att informera läsarna om vad som sker i schackvärlden.” DAchess fortsätter traditionen från ClubKasparov, KasparovChess och WorldChessRating, enligt egen utsago. Språk: ryska.

Deporteciencia är en ny nättidning om schack från Venezuela. Dess mål är att bidra till utvecklingen och spridningen av schack och samtidigt göra det på ett underhållande sätt. Språk: spanska.

Echiquier-Nicois.org är en av de bästa franska schacknyhetssidorna. Den uppdateras varje natt med schacknyheter från hela världen och varje morgon med schacknyheter från Frankrike. Dessutom finns partianalyser och diskussionsfora.

En Passant Magazine - härifrån kan en fil, som innehåller 32 nummer av Kanadas nationella schacktidskrift En Passant, som utkom åren 1998 -2003, laddas ner.

Europé Echecs - fransk schacktidning, som också har en nätversion av hög klass.

Fernschach International - "den mest populära schacktidskriften för korrespondensschackspelare från hela världen" speglar verksamheten inom ICCF. Gratis provnummer. Språk: engelska och tyska.

Lionel Frost rapporterar om schack från Nya Zealand.

Glarean Magazin är en ny kulturpublikation på nätet, som ägnar sig åt flera teman som musik, litteratur och schack. Språk: tyska.

Google News söker efter “relevanta” schacknyheter. Mitt intryck är att denna sökfunktion, som visserligen är på betastadiet, hittar välbesökta sidor, som också skriver om schack, men inte specialiserade schacksidor i lika hög grad.

Gran Ajedrez - aktuella nyheter från peruanskt schack och en databas med peruanska partier, som fortlöpande uppdateras.

ICCF Amici - ICCF:s elektroniska schackmagasin, som startade den 10/6 2004, utkommer en gång i kvartalet. Innehållet är naturligtvis förstklassigt.

IdeaScacchi - gratis schacktidskrift i PDF-format på nätet. När detta skrives, har nio nummer utkommit. Språk: italienska.

Infoxadrez - schacknyheter från Portugal. Snart på engelska och franska också.

Inside Chess Online - med stormästare Yasser Seirawan - har inkorporerats i ChessCafe.com.

Intchess - en ny (24/4 2006) schacktidskrift från Singapore som är knuten till schackklubben med samma namn. Ignatius Leong, känd från FIDE-sammanhang, är klubbens ordförande.

Jaque ger ut tre olika schacktidskrifter, Actualidad, Practica och Teoría och har dessutom försäljning av både schacklitteratur och mjukvara. Språk: spanska.

Jaque Mate Ushuaia - argentinsk sida med schacknyheter. Språk: spanska.

Kaissiber - en tysk tidskrift, som som sysselsätter sig med spelöppningsteori, gärna kontroversiella öppningssystem, och schackhistoria. Språk: Tyska och delvis engelska.

Karl - das kulturelle Schachmagazin - redaktionen består av Johannes Fischer och Harry Schaak med ett antal fasta medarbetare. Karl innehåller intressanta essäer och partianalyser. Schackjournalistik på hög nivå. Språk: tyska.

Kingpin - brittisk schacktidskrift, som är knuten till London Chess Center och TWIC.

La Tour Infernale har dagliga schacknyheter på franska.

LINACH (Liga Nacional de Ajedrecistas de Chile) bevakar schacklivet i Chile och har funnits på nätet sedan oktober 2002.

List of chess periodicals - denna förteckning omfattar också nedlagda schacktidskrifter.

L´Italia Scacchistica - italiensk schacktidskrift, som utkom för första gången 1911.

Magyar Sakkvilág - schacktidskrift från Ungern. Mycket vacker startsida.

Matten Schaakverhalen - holländsk schacktidskrift, som hittills utkommit med åtta nummer. Tidskriften satsar på läsning om genialiska schackspelare och sådana som gärna skulle velat vara det.

Messaggero Scacchi utkommer varje vecka på webben. Språk: italienska.

Mindzine har också en avdelning för schacknyheter.

Mitt i schack - Sveriges enda schackprogram i tv! Programmet sänds varje måndag kl. 19.00 med repris onsdagar kl. 22.30 på Öppna kanalen. Se ytterligare uppgifter om kanalinställningar på hemsidan.

Mundo Deportivo - spansk sporttidning, som har en fortlöpande nyhetsbevakning av schack, alltifrån notiser till längre artiklar.

NetChessNew är en australiensisk nyhetssajt.

Nettavisens sjakkspalt beskriver sig själv som Norges första interaktiva schackspalt. Materialet – gärna med fokus på Magnus Carlsen – är förstklassigt presenterat.

New In Chess, nätversionen av tidningen, som utkommer åtta gånger per år. Tidningen är baserad i Holland. Många kända schackspelare har medverkat i NIC under årens lopp. NIC har försäljning, en samling på över 2000 länkar och erbjuder även möjlighet att ladda ner partier.

Pakistan Chess Player, Pakistans enda schacktidning, publiceras samtidigt på nätet.

Peon de rey - spansk schacktidning, som också finns på nätet.

Revista colombiana de ajedrez - allsidig och välfylld colombiansk schacktidskrift på nätet. Språk: spanska.

Ríkisútvarpið RUV - den isländska motsvarigheten till Sveriges Radio - har också en webbsida med sport, däribland schack. Språk: isländska.

Rochade Europa - tysk schacktidskrift. Hemsidan innehåller enbart text.

Rook, en fjortondagarstidning, som utkommer i Ukraina, och som också publicerar schacknyheter. Språk: ryska.

Sachinfo - tjeckisk schacktidskrift på nätet med recensioner, partier att ladda ner och så vidare.

Sakkélet - ungersk schacktidskrift, vars webbplats befinner sig under uppbyggnad.

Schaakers Informatie - holländska schacknyheter som uppdateras ofta

Schaaknieuws - schacknyheter på holländska.

Schach - tysk schacktidskrift med traditioner.

Schach Magazin 64 - tysk schacktidskrift, som ges ut av Schünemann-Verlag.

Schachmarkt, tidskrift, som utkommer utkommer varannan månad. Delar av tidskriften kan läsas i PDF-format via hemsidan, som är intressant och välgjord. Språk: tyska.

Schachnews.com - med nyheter, match- och turneringsverksamhet, nedladdningsmöjligheter av partier etc..

Schachwelt, magasinet för klubbspelare, vill underhålla, informera och hjälpa läsaren att förbättra sin spelstyrka. Det första numret kan laddas ner gratis fr.o.m. den 29/7 2009. Språk: tyska.

Schacknytt, som återupptagit utgivningen, har en bred schacksyn, men ledstjärnan är kvalitet i analys och språk. Svåra teoretiska artiklar blandas med artiklar om öppningar, mittspel och/eller slutspel med kåserande turneringsrapporter. I varje nummer finns en schackskola som riktar sig till klubbspelare. Valda delar av papperstidningen ligger utlagda på hemsidan.

Schweizerische Schachzeitung har ett omfattande arkiv med tidigare nummer i PDF-format. Tidskrift med traditioner - 112 årgångar. Språk: tyska och franska.

Skakbladet, det danska schackförbundet tidning, utkommer med åtta nummer per år och kan också läsas i pdf-format.

Skaki - schacktidskrift från Grekland. Språk endast grekiska.

SoloScacchi, italiensk webbplats som startade 2009, och som är mycket välfylld men med tonvikt på schacknyheter.

Szachista - polsk schacktidskrift också på nätet.

Tablero Catracho, som lades ut på nätet den 28/12 2005, innehåller information om schackverksamhet i såväl Honduras som internationellt. Dessutom finns det en avdelning med kolumnister. Språk: spanska.

The Guardian Sport Chess - innehåller löpande bakgrundsartiklar om schack.

This week in chess (TWIC) - brittisk sajt, som bevakar schack, säljer också schackböcker och schackmjukvara. Knuten till London Chess Center.

Tidskrift för Schack, officiellt organ för Sveriges Schackförbund, lägger ut delar av innehållet på webben.

Topschaak - Ard van Beeks sida innehåller bakgrundshistoria till olika turneringar, spelarporträtt och partianalyser. Språk: holländska och delvis på engelska.

UtutAdianto.com är en indonesisk hemsida. Välgjord. Även på engelska.

Verdens Gang, norsk kvällstidning, har en specialsektion om schack, som i princip bara handlar om Magnus Carlsens bedrifter på schackarenan.

Wiener Zeitung har en kvalificerad bevakning av schack både i Österrike och internationellt. Stort arkiv med schackkrönikor. Språk: tyska.

Vistula - polsk månatlig schacktidskrift med allsidigt material. Turneringskalender finns även på engelska.

World Chess News drivs av fem unga och ambitiösa syskon från Stockholm och har hittills (24/5 2009) sänt över 250 avsnitt med schacknyheter på webb-tv på både svenska och engelska.

Upp! Startsida!

MATCH- OCH TURNERINGSBEVAKNING

2link.be schaken innehåller resultatlistor från de belgiska ligorna, förteckningar över klubbar och spelare. Språk: flamländska.

Ajedrez Actual - "den snabbaste internationella nyhetsbevakningen". Spanskspråkig sida, förmodligen baserad i Sydamerika.

Ajedrez.cl - schack i Chile. Det finns också en nedladdningssektion med bland annat elektroniska utgåvor av schackböcker på spanska.

Ajedrez.com.py - schacksida från Paraguay, som vill öppna ett fönster för att informera om nyttan med denna sport, så att de schackvänner som vill tävlingsspela vet hur de ska gå tillväga. Språk: spanska.

Ajedrez en Madrid - "Schack i Madrid" - bevakar schack också i Spanien och övriga världen. Snygg sida.

Ajedrez en Mexico har som syfte att informera de mexikanska schackspelarna om de viktigaste schackhändelserna på nationell nivå liksom om de mexikanska spelarnas resultat utomlands.

Ajedrezesmimundo, d.v.s. "schack är min värld", har funnits på webben sedan december 2009. Sidansvarig är en schackdomare, men sidan är inriktad på schacknyheter. Språk: spanska.

Ajedrez Esperanza - argentinsk sida.

Ajedrez Minuano handlar huvudsakligen om tävlingsschack i Uruguay. Språk: spanska.

Ajedrez Mutante - sajt från Santiago del Estero i Argentina, som framför allt ägnar sig åt match- och turneringsbevakning. Språk: spanska.

Ajedrez Noticias Diarios - snygg spanskspråkig sida, som verkar uppdateras dagligen.

AjedrezVasco.com rapporterar om schack i Baskien. Partier från och med år 2000 kan laddas ner eller återspelas. Språk: spanska.

Amigos del Ajedrez - två av de starkaste schackklubbarna i Zaragoza i Aragonien, har bildat en kulturförening, vars verksamhet redovisas på denna webbplats. Språk: spanska.

Lanfranco Bombenelli har många länkar till turneringar och turneringsarkiv från både Italien och världen i övrigt. Språk: italienska och engelska.

Braingames rapporterade till exempel om den senaste VM-matchen mellan Kasparov och Kramnik, som den senare överraskande vann.

Brasilbase rapporterar om schacklivet i Brasilien men innehåller även en rad länkar till partisamlingar. Språk: portugisiska.

Budapestchessnews - denna blog fokuserar på ungerskt schack och på Michael Yips schackerfarenheter sedan han flyttade till Budapest 2009. Förhoppningen är att presentera den gömda världen av ungerskt schack.

Caissa es ajedrez är en schacksida, som funnits på nätet sedan 2005 och vars syfte är att sprida kunskap om schack i allmänhet, och som också rapporterar om schacknyheter från Venezuela och från huvudstaden, Caracas, i synnerhet. Språk: spanska.

Caissa Schachkronik innehåller resultat, tabeller och rapporter från talrika händelser som gäller schack: världsmästerskap, turneringar, alla ratinglistor, resultat från Bundesligan, schackolympiader, korrespondensschack och mer därtill. Språk: tyska.

Carevchess är en brasiliansk sida, som ägnar sig åt turneringsbevakning. Språk: portugisiska och engelska.

Chathurangam bevakar indiskt schack.

Chess2chess.com innehåller förutom match- och turneringsbevakning också en hel del partier som kan laddas ner.

ChessBase Events informerar om de viktigaste turneringarna. Bevakningen håller högsta klass.

ChessBomb - här kan man följa turneringar direkt, samtidigt som ett schackprogram analyserar varje parti. Vissa partier kommenteras och dessutom är det möjligt att chatta om partierna.

Chess-Box - välgjord peruansk sida, som framför allt är inriktad på turneringsrapportering. Språk: spanska.

Chess by Egis - trots namnet är sidan från Litauen och enbart på litauiska och rapporterar huvudsakligen om turneringsresultat.

Chesseldacar - ”schackspelet på planeten”- ägnar sig i första hand åt match- och turneringsbevakning. Språk: franska.

Chess Events EAC rapporterar om schack i Östafrika, d.v.s. Kenya, Uganda, Tanzania, Rwanda och Burundi.

Chess FM som också rapporterar om schack via radiosändningar.

Chessgate das Internet - en tysk schackportal med primärt match- och turneringsbevakning.

Chess-International.de bevakar schack utifrån ett tyskt perspektiv. Språk: tyska.

ChessMate - indiskt nätmagasin. Språk: engelska.

Chess News Blog - kinesisk blogg, som framför allt är inriktad på turneringsbevakning. Kina har utvecklats som schacknation de senare åren och har nu spelare rankade bland de 20 bästa i världen, fler på damsidan. Språk: engelska och kinesiska.

Chessnia levererar korta nyheter om matcher och turneringar.

Chessplayer.com drivs av den internationelle mästaren Georgi Orlov, numera bosatt i USA, och har även försäljning av schacklitteratur

Chesslines.com rapporterar om turneringar och matcher på franska och engelska.

Chess Siberia rapporterar om turneringar och matcher utifrån siberisk horisont.

Chess Ukraine inriktar sig framförallt på match- och turneringsbevakning. Smakfullt designad hemsida. Språk: ryska och ukrainska.

ChessVibes rapporterar bl.a. från den nederländska förstaligan med många videoklipp. Språk: nederländska och engelska.

Competitiile Noastre de Sah - rumänsk sida, som fokuserar på tävlingsverksamhet.

Echecs International med match- och turneringsbevakning, kalender, partier att ladda ner och så vidare. Språk: franska.

Igor Glek (2424) rysk stormästare, också schacktränare, schackskribent och organisatör, men idag fr.a. verksam som föreståndare för schackavdelningen vid Moskva sportuniversitet. Hans sida innehåller en massa schacknyheter. Språk: ryska och engelska.

Hellas Chess Club - grekisk schackportal med huvudsaklig inriktning på match- och turneringsbevakning.

HiperChess - denna hemsida av Herman Claudius från Brasilien ägnar sig i första hand åt turneringsbevakning. Det finns också partier att ladda ner. Språk: portugisiska.

InChess.com skapades i fjol av IM George Mastrokoukos och FM Theodoros Tsorbatzoglou i USA i syfte att "leverera korrekta och snabba uppdateringar om alla viktiga schackhändelser och -nyheter världen över". Sidan är under seriös rekonstruktion (januari 2002).

Italiascacchi bevakar match- och turneringsverksamhet i Italien.

Live Chess online med aktuella schackkommentarer från stormästare Sergey Shipov. Sidan har också en utförlig match- och turneringsbevakning. Språk: ryska.

Lost Boys Chess Page, en holländsk sajt, som bevakar turneringar och matcher. Dessutom finns länkar till Max Euwe Center, ett schackmuseum med stort bibliotek, och det holländska schackförbundet.

Lovac na Damu - kroatisk sida.

Madrid Mueve - en publikation för Madrids schackspelare.

Marca.com har en sektion med schacknotiser och ett mindre partiarkiv från en del storturneringar. Språk: spanska.

Matchen Kasparov mot världen hittar du här.

Matchen Viswanathan Anand - Magnus Carlsen om världsmästartiteln november 2013 slutade som bekant med seger för den senare. Den som vill ta del av allt som skrivits om matchen, kan börja med ChessBase rapportering eller läsa norska medier. Enligt NRK hade Carlsen bara en sekundant, som dessutom inte befann sig på plats.

Nuestro Ajedrez Uruguay - ny uruguayansk nätplats, som bevakar både inhemskt och internationellt schack.

Oleber.com - Marcos Rebelo (vänd på efternamnet) har skapat denna sida för match- och turneringsbevakning. Språk: Portugisiska.

Orinoco Chess Web - venezuelansk sida, som framför allt ägnar sig åt match- och turneringsbevakning. Språk: spanska.

Partidas Ajedrez Comentadas innehåller aktuella schacknyheter med kommenterade partier, som kan spelas upp direkt på webbplatsen. Språk: spanska.

Rusbase är ett projekt, som syftar till att rapportera om alla turneringar i Ryssland, samtidigt som partierna från dessa turneringar kan laddas ner.

Sahovska Centrala - sedan hösten 2004 finns också Schackcentralen (se nedan) i en serbisk/kroatisk/bosnisk version.

Schach-Aktuell med dagliga rapporter och nyheter om internationella turneringar liksom bundesligan. Viktiga partier kan spelas upp direkt på webbplatsen. Språk: tyska.

Schach.com - en tysk sida, som rapporterar om turneringar och även förmedlar uppgifter om kommande turneringar.

Schach-Ticker - tysk sida, som framför allt ägnar sig åt match- och turneringsbevakning, men som också innehåller en del annat smått och gott.

Schach-Total rapporterar i första hand om schacklivet i Luxemburg med omnejd, men också om internationellt schack. Språk huvudsakligen tyska, men även franska och engelska.

Schackbulletin.se är en modern webbsida, vars målgrupp är alla schackintresserade som förstår svenska. Webbsidan uppdateras flera gånger i veckan. I de flesta fall kommer åtminstone en nyhet att publiceras per dag.

Schackcentralen är en utmärkt startsida om du vill följa svenskt tävlingsschack. Den innehåller match- och turneringsbevakning, uppgifter om allsvenskan, tävlingskalender, klubbförteckning, ratinglistor, partisamlingar och länkar. Informativ och mycket välgjord sida, som dessutom uppdateras i princip dagligen.

Schacknyheter, som fokuserar på rapporter om tävlingsschack, sköts av Zeljko Kartal, också ansvarig för Schackcentralen. Sidan ska inte sammanblandas med den tidigare schacknyheter.com.

SIS - das aktuelle Schach-Informationssystem innehåller rapporter, som i regel uppdateras dagligen, från olika turneringar, både för lag och enskilda. Dessutom publiceras turneringsinbjudningar, spelaruppgifter och annat som rör schack. Sidan är inte helt färdigställd ännu. Språk: tyska.

Skák.is, d.v.s. Schack Island, har flyttat sin bevakning till Islands Radio och TV:s hemsida. Språk: isländska.

Soloajedrez från Spanien fokuserar på rapporter om tävlingsschack från hela världen. Språk: spanska.

SP Skak rapporterar om danskt schack.

Tablerotico - sida, som fr.a. ägnar sig åt match- och turneringsbevakning, från Costa Rica. Språk: spanska.

Tobias Norrländska Schacksida rapporterar om schack utifrån en norrländsk horisont men med utblick mot världen. Mycket välgjord sida. Sedan hösten 2004 uppdateras sidan inte längre, men materialet ligger kvar på nätet -se "Register".

The Chess Network - malaysisk sida med forum och partier att ladda ner.

The Chess Oracle - brittisk hemsida, som koncentrerar sig på match- och turneringsbevakning. Schackportalen har översatt och publicerat enligt överenskommelse dess "Monthly Chess News" till svenska.

The Grey Knight - nystartad webbplats med internationell täckning. Tyvärr framgår det inte vem som ligger bakom den.

Uruchess bevakar schack från Uruguay.

Viking Skak är ytterligare en dansk sida, som bevakar schacklivet med tonvikt på Norden. Språk: danska och engelska.

VM-matchen Kramnik – Leko spelas i Brissago, Schweiz, den 25/9 – 18/10 2004. Centro Danneman, ett kulturcentrum, står för lokaliteterna, prissumman på en miljon schweizerfranc och sponsrar även denna sida. Språk: engelska och tyska.

Xadrez - brasiliansk sida, som drivs av Bolivar Gonzales, är framför allt inriktad på turneringsbevakning. Språk: portugiska.

Zeitnot.com.ve - Frank Curiel, en av de absolut bästa spelarna i klubben Estado Falcón i Venuzuela, rapporterar om schack på regional, nationell och internationell nivå. Språk: spanska.

Upp!Startsida!

TURNERINGAR

Denna underkategori omfattar länkar till regelbundet återkommande turneringar, turneringsorganisatörer och - kalendrar, alltså kommande händelser. Dessutom finns länkar till sidor som handlar om organiserandet av turneringar. När det gäller turnerings- och adminstrationsprogram - se Schackmjukvara.

2005 US Chessmaster Championship, som genomfördes den 23/11 – 5/12 2004 i San Diego, Kalifornien, vanns på herrsidan av den sextonårige Hikaru Nakamura och på damsidan av Rusa Goletiani.

A Chess Tournament Primer for Parents - en minneslista, som visserligen utgår från amerikanska förhållanden, för föräldrar med barn, som deltar i schackturneringar.

All Year Chess är en databas för schackturneringar i hela världen. Turneringsorganisatörer kan naturligtvis anmäla sin egen turnering.

Arbitraje de ajedrez organiserar turneringar, arrangerar seminarier, ordnar kurser för schackdomare och rapporterar om turneringsverksamhet i såväl Colombia som övriga Latinamerika. Språk: spanska.

Arbitros de ajedrez (Schackdomare) - en sida ursprungligen för schackdomare, men som har utvecklats mycket sedan starten. Det är förmodligen den mest avancerade sidan på nätet för schackdomare och allt som rör tävlingsverksamhet. Vissa funktioner är dock förbehållna registrerade användare, som den 25/11 2003 var 773 stycken. Språk: spanska.

Arcoworldchess - Cristina Rigo från Arco inledde sin domarbana 1991 och har organiserat många turneringar både i och utanför Italien sedan dess. Språk: italienska.

Blockade Chess Cheater behandlar risken för fusk beroende på möjligheten av trådlös kommunikation i samband med schackturneringar. Sidan skapades och sköts av Jon Jacobs, som själv spelar i amatörturneringar och ibland medarbetar i det amerikanska schackförbundets tidskrift Chess Life.

Cajun Chess.com har en kalender, med framför allt kommande turneringar i amerikanska Södern.

Calendario canario de Torneos de Ajedrez - kalender för schackturneringar på Kanarieöarna.

Caveman Chess organiserar schackundervisning, turneringar och läger i och runt Illinois, USA. Grundaren Kevin L. Bachler fick smeknamnet ”Stenåldersmannen” på grund av sin angreppsstil.

Chessmile.com av den internationelle schackdomaren J.C. Templeur, tillhandahåller statistisk och teknisk information om turneringar i Frankrike, spelarnas FIDE-rating, titlar etcetera. Chessmile.com kan också ge förslag till berörda parter om hur ett problem kan lösas. Språk: franska.

Chess-Results.com är en turneringsdatabas. Man kan söka på turnering, spelare, land, klubb, organisatör, turneringsdirektör, parningsprogram och så vidare. Språk: engelska och tyska.

Chess Rules - Shaun Press blogg är avsedd att fungera som en plattform för diskussion kring FIDE:s Schackregler och relaterade turnerings- och organisationsfrågor.

Czech Tour 2002/2003 - en serie turneringar, som hålls på olika ställen i Tjeckien. Språk också engelska.

Chess Calendar, som administreras av Mischa Tscharotschkin, är mer än en turneringskalender, eftersom han bland annat också försöker ge tips om billiga flygbolag och hotell. Språk: engelska.

Chess Olympiad Tromsø 2014 aspirerar på att organisera på att organisera schackolympiaden 2014 och har skapat denna webbplats som ett led i marknadsföringen. Tromsö får definitivt min röst. Språk: engelska och ryska.

ChessOrg ordnar turneringar i Tyskland och även kombinerade schack- och semesterresor. Verksamheten startade i blygsam skala för 30 år sedan. Språk: tyska.

Den 36:e schackolympiaden ägde rum i Calvià på Mallorca den 14 – 31/10 2004. Språk: spanska, katalanska, engelska och tyska.

Den 37:e schackolympiaden i Turin äger rum den 20/5 – 4/6 2006. Hemsidan fokuserar inte enbart på olympiaden utan innehåller också mycket annat schackrelaterat material. Språk: engelska och italienska.

Die Schachregeln - häufig gestellte Fragen - den internationelle skiljedomaren Willie Knebel besvarar ofta ställda frågor om schackets regler. Språk: tyska.

Stéphane Escafre svarar på frågor från schackspelare eller domare angående tillämpningen av olika regler i schack, likgiltigt vilken svårighetsgrad. Språk: franska.

FantasyChess är en komplett plattform för schackspel, som utmynnar i en årlig turnering mellan skolor, som detta år (2006) äger rum den 9 december i Epitech, Frankrike. Turneringen utgår från de klassiska schackreglerna. Språk: franska.

FindTournaments. com - webbplats, där turneringar i USA och Kanada kan annonseras mot betalning.

First Saturday Chess Tournaments, som leds av Lazlo Nagy, bedriver turneringsverksamhet främst i Ungern, men även i Jugoslavien.

Four Nations Chess Leauge arrangerar löpande turneringar för lag i London. Omkring 400 spelare deltar uppdelade på fyra klasser.

Generation Chess anordnade sin första schackturnering i USA april 2003. Stormästare Maurice Ashley är den drivande kraften.

Harmen Jonkman från Nederländerna har en välskött turneringskalender. Språk: engelska.

il kitt dell´arbitro innehåller allt som behövs för att organisera och leda en schackturnering. Språk: italienska.

Indalchess.com - spansk turneringsorganisatör, som startats av Antonio Fornieles, José David Cabrera och Pedro A. Amat, med bas i Almería, främjar schack och säljer också schackutrustning.

Jax Chess Pages innehåller både en kalender med schackevenemang och en förteckning över spelplatser i nordöstra Florida och södra Georgia.

jogada intelegente är ett brasilianskt företag med stormästare Gilberto Milos i spetsen. Företaget anordnar olika tävlingar, matcher och andra arrangemang i olika strategispel, framförallt schack Deras schackverksamhet är också riktad mot skolorna. Språk: portugisiska.

Kalendarz Szachowy - polsk turneringskalender med god täckning och framförhållning.

Kalli´s Schachturnierkalendar - med uppgifter om turneringar från i princip hela världen. Språk: tyska, engelska och franska.

Kydon Sports Club på Kreta organiserade tillsammans med det grekiska schackförbundet de europeiska klubbmästerskapen (European Club Cup) under 2002.

Lindsborg, en stad i Kansas, USA, som grundades av svenska emigranter, anordnar regelbundet schackturneringar. I turneringen 2003 deltog bland annat Anatoly Karpov och Ulf Andersson.

L´Open du Parc heter den öppna, internationella FIDE-turnering, som schackklubben JÉEN anordnar i Paris, vanligtvis varje pingst.

New York Masters, en turnering, som bara är öppen för spelare med över 2200 i USCF-rating. I genomsnitt deltar fem stormästare varje vecka.

Oceania Chess Calendar håller ordning på alla schackevenemang i Oceanien, d.v.s. Australien, Nya Zealand, Papua Nya Guinea och en rad östater i Stilla havet.

OpenChessMap – Claude Waeckel har skapat en turneringskalender, som är mycket lätt att använda. Turneringar anmäls genom ett enkelt formulär.

OrganisEchecs - fransk turneringsorganisatör, som tycks kunna ordna allt praktiskt kring en turnering.

Organiser un tournois d´échecs - handbok i pdf-format om hur man organiserar schackturneringar av François Dorion. Språk: franska.

Palamedes turneringskalender på engelska eller franska.

Scacchi Randagi - Ugo Veneziani och Ezio Montalbini med gedigen bakgrund som turneringsadministratörer har startat denna sida för att förmedla sina erfarenheter i hela Italien.

Schack4an är en lagtävling i schack för fjärdeklassare. Tävlingen vänder sig till nybörjare och bygger på att alla spelare är viktiga för att laget ska nå framgång.

Schackolympiaden i Dresden 2008 - Deutscher Schachbund m.fl. tyska organisationer genomför många arrangemang kring olympiaden. Språk: tyska.

Sigeman Chess Tournament anordnades för femtonde gången 2007 av Limhamns Schackklubb. Turneringen brukar ha ett mycket starkt startfält.

The Right Move organiserar skolturneringar i schack i New York sedan 11 år tillbaka.

Torneosajedrez.com är en turneringskalender i första hand för Latinamerika. Turneringsorganisatörer kan registrera information gratis om kommande turneringar liksom turneringsresultat.

Turnieje.com - polsk sida, som registrerar turneringar och rapporterar om tävlingsresultat.

Turnierkalendar "en-passant" har infört uppgifter om mer än 1600 turneringar sedan oktober 1999. Dessutom finns länkar till 200 turneringar med hemsidor. Språk: tyska.

Turnierkalender Münsterland - en turneringskalender för Münster och Münsterland i Tyskland.

Tusenmanna går den här gången av stapeln i Blå hallen, Stadshuset i Stockholm, den 5-6/4 2008. Handikappsystem i fem klasser. Alla har möjlighet att spela i två dagar.

Unterlagen für Schachschiedsrichter und Turnierorganisation - här hittar man underlag för schackdomare och turneringsadministratörer. Språk: tyska.

World Open, som årligen genomförs i Philadelphia, USA, kallas av initiativtagarna världen största öppna turnering.

www.blitzchess.nl har organiserat blixtschackturneringar i Holland sedan 1996. Den första turneringen vanns av J. Piket.

Världsmästerskapet i schack 2004 arrangeras av FIDE i Libyen den 18/6 - 13/7 i form av en utslagsturnering. En del stormästare deltar av olika skäl inte i turneringen. Hemsidan, som innehåller fyllig information om evenemanget, kommer säkert att ligga kvar en tid på nätet. Språk: engelska.

Världsmästerskapsmatchen 2012 mellan Viswanathan Anand och Boris Gelfand spelas i Moskva den 10/5 - 31/5.

Världsschackolympiaden 2012 äger rum i Istanbul ("där två kontinenter möts") 27/8 - 10/9. All nödvändig information hittar man på denna sida. 163 anmälda nationer.

Xadrez na Comunic i Brasilien genomför turneringar för stormästarnorm och internationell mästarnorm. Språk: portugisiska.

KRÖNIKOR OCH NYHETSBREV

Så kallade schackbloggar (webbdagböcker om schack) kommer också att placeras i denna underkategori.

A blog about chess - Torbjörn Björklunds ambition är att skriva egna artiklar för bloggen. Det må gälla schackpartier, schackböcker som han läst, tankar och funderingar om schack, ja, kanske om annat än schack också. Språk: engelska.

Ajedrez - schack 365 dagar om året. Allt om schack, nyheter, aktuellt, undervisning, öppningar, slutspel, artistiska studier, kuriosa, berömda schackspelare, blindschack, korrschack, snabbschack, schack och datorer, världsmästare, historia, böcker och turneringar.

Ajedrez Alex - denna blogg har skapats av en som älskar schackvärlden. På bloggen finns många artiklar om öppningsstudier, ställningsanalys, övningar, teori och kuriosa. Språk: spanska.

Ajedrez Altoaragonés - denna innehållsrika blogg sköts av Javier Fontana, som bor i Huesca, Spanien. Han är FIDE-mästare.

Ajedrezando - Alejandro Melchor publicerar i första hand ställningsanalyser. Språk: spanska.

Ajedrez Mundial är en icke-kommersiell blogg, som utan åthävor rapporterar om de viktigaste schacknyheterna i världen. Dessutom innehåller den schackproblem. Språk: spanska.

Ajedrez por Sertal - webmastern, bosatt i Chile, tillägnar denna blogg sitt ”frälsningsställe”: schacket. Han tänker kommentera en del klassiska partier, informera om viktiga turneringar och inkludera en del historier om motståndare han mött. Språk: spanska.

Ajedrex Oaxaca är en mexikansk klubb i mångfaldens tecken. Det finns ingen ägare: man är motståndare till kapitalismen och var och en bidrar efter förmåga. Språk: spanska.

Ala de Rei - Francisco Vieira bloggar om många olika schackrelaterade ämnen. Språk: portugisiska.

Alexandra´s Newsletter - det finns ingen kvinnlig schackspelare, som så medvetet slår mynt av sin skönhet som Alexandra Kosteniuk. Men många är beredda att förlåta henne på grund av att hon också är en duktig schackspelare.

Alina l´Ami (2331), föddes i Rumänien 1985, men bor också i Holland. Framgångsrik schackspelare redan som tioåring. Hon är en mångspråkig akademiker, som skriver underhållande och chosefritt. Språk: engelska.

Ambition, blunders and glimpses of ingenuity drivs av stormästaren Nils Grandelius, född 1993, med en rating på strax under 2600 (2012). Bloggen kommer helt enkelt att handla om hans strödda tankar om schack. Språk: engelska.

Amigos del circulo de ajedrez de Villa del Parque - Victor Francia skriver denna blogg om sin schackklubb i Buenos Aires i Argentina. Språk: spanska.

Análisis ajedristico - denna blogg, som tycks vara ett samarbetsprojekt med flera engagerade, innehåller schackanalyser och artiklar om mycket annat i schackväg. Bloggen startades i mars 2013. Språk: spanska.

And then there was chess - Edward Meyer började spelade schack som vuxen, men det blev snart ett av hans största intressen. Blogg på engelska.

Artedrez eftersträvar att kommentera de relationer, som upprätthållits och upprätthålls mellan schackspelet å ena sidan och litteraturen och de sköna konsterna å den andra. Språk: spanska.

Asturianeando por las Catalunyas - Patricia Llaneza Vega (2207) bloggar från Katalonien, men är född i Asturien – därav titeln. Hon har en gedigen utbildning i språk. Språk: spanska.

Torsten Bae, som är ordförande i Norges Schackförbund och dessutom IM-kandidat, har startat en blogg med god insyn i norskt schackliv.

Blog de Mikel Huerga - Mikel Huerga är internationell mästare från Pamplona, Navarra, i Spanien.

blog-echecs - Jean-Baptiste Bournisien, som förutom schack också intresserar sig för bridge, spelar i klubben Clermont-Ferrand Echecs. Språk: franska.

Brooklyn 64 är en löst sammansatt grupp av vänner, som spelar schack i olika klubbar runtom i New York City och som följer internationella schackhändelser, idéer, politik och skvaller. På bloggen tänker de högt.

Robert Byrne har en schackkolumn, som publiceras varje vecka, i New York Times.

CapaKaspa - med undertiteln "användarvänligt schack på nätet" - är en blogg, som dessutom länkar dig vidare till en dragbaserad schackspelplats, d.v.s. användarvänligt schack. Språk: franska.

Magnus Carlsen, världsetta när detta skrives och som tränas av Garry Kasparov, berättar från sina turneringar på denna blogg. Språk: engelska.

CaseTête 64 morceaux - Stephane Drolets syfte är att introducera schacknyheter liksom spelare från Quebec och deras analyser samt spelställen i Quebec till den frankofona schackvärlden.

Celebrate Chess - en hyllning till schack som det kan tillämpas på liv och filosofi. Mycket genomtänkta texter.

Chandler Cornered - schackkrönikan som är lite annorlunda.

Chess & Life - IM Bejtovic Jasmin är född i Bosnien, men lever nu i Sverige. Han tillhör dem som anser att livet trots allt är tillräckligt långt för att spela schack.

Chess 38 är en blogg, som fokuserar på schacknyheter. Utförlig täckning av matchen Topalov – Kramnik. Språk: franska.

Chessalee - kvinnlig schackspelare från Sydafrika bloggar från London. Trevlig och innehållsrik blogg, som även innehåller poesi.

Chess all over the world - Sylvain Ravots blogg innehåller schacknyheter, artiklar om turneringar och spelare, puzzel och analyserade partier. Sylvain Ravot (2269) är också en erfaren schacktränare och ger lektioner på nätet på franska eller engelska.

Chess BLOG - John Edwards, känd amerikansk korrschackspelare, har gett sig i kast med en blog (webbdagbok), som är läsvärd.

Chess Blogging UK - Theo van Stratum, som en gång hade en Elo på 2300, har återupptagit sitt schackspelande efter drygt 20 år. Det och andra schackhändelser kommer han att berätta om på denna blogg.

Chessbuff on chess innehåller många partianalyser, både av egna partier och andras.

Chesscafe.com ger ut ett späckat och intressant nyhetsbrev, som utkommer varje vecka.

Chess Cake bakas av de unga “kockarna” Juliet Auvray, Julie Finkel , Julien Song och and Baptiste Gelin, enligt ett speciellt och aktuellt schackrecept. Receptet innehåller även en del överraskningar. Språk: franska.

Chess Connection har ett nyhetsbrev som utkommer varje vecka.

Chess Doctor utger ett nyhetsbrev, som utkommer varje månad. Mer än 3000 prenumeranter.

Chess for all ages sköts av Mark Weeks, bosatt i Bryssel i Belgien. Motto: ”Mitt ställe för att säga saker om schack som jag inte kan säga på andra ställen där jag säger saker om schack.” Bloggen uppdateras ofta.

Chess Journalists of America är en organisation som skapats för schackjournalister för att understödja schackjournalistisk av hög kvalitet, bistå arbetande journalister med artiklar och kontakter och för att vinna erkännande åt schackjournalistiken när den är som bäst genom återkommande utmärkelser.

ChessLand - Thierry Cousteix har skapat denna blogg, som innehåller många övningar för nybörjaren. Språk: franska.

ChessMoves - det brittiska schackförbundets nyhetsbrev.

Chess news and events - denna blogg sköts av Goran Urosevic från Serbien, också duktig schackspelare. Språk: engelska.

Chess Skills - John Stripes är historiker, ungdomstränare och aktiv spelare.

Chessnews Weekly ges ut av Convekta, som framför allt är känt som tillverkare av ChessAssistant, och innehåller såväl nyheter från schackvärlden som den egna produktionen.

Chess Tip of the Day är ett schacktips, som utkommer varje vardag. Tim Harding verkar vara ansvarig.

Chess Today är ett dagligt nyhetsbrev om schack, som kostar drygt en krona per dag. Initiativtagare är stormästaren Alex Baburin.

Chess Training - blogg om schackträning. Mottot är att amatörer tränar tills det blir rätt, medan proffs tränar tills det inte kan bli fel.

Chess Watch av Gene Venable med krönikor och artiklar om allt som är anmärkningsvärt i schackvärlden.

Chesszilla.com - schacknyheter och information från överallt - prövar ett nytt grepp. Den listar ett antal schackbloggar, närmast bestämt 14 stycken, och länkar samtidigt till de 12 senaste inläggen i varje blogg.

ChEx - the Chief Executive´s blog, som sköts av Andrew Farthing, chefstjänsteman på Engelska Schackförbundet, bloggar inte bara från ett snävt organisatoriskt perspektiv.

Chroniques d´un joueur d´échecs (En schackspelares krönikor) - kuriosa från en bloggare som har fascinerats av schackspelet (tidigare med sidan Echecs & Fab!). Språk: franska.

Coffee Break Chess utges av stormästaren Alexander Baburin. Det publiceras på Chessopolis, men kan också beställas till din e-postadress.

Coko - Eric van Reems krönika om dataschack, schackstudier och Fischer Random Chess. Språk: tyska.

Columna de Torres, en blogg, som huvudsakligen är specialiserad på översättning och undertextning på nätet av audiovisuellt schackmaterial, som förekommer på internet utan undertexter. Språk: spanska.

Comentarios de ajedrez - en blogg för att njuta av schack och som kommenterar det som författarna för tillfället har i sinnet. Språk: spanska.

Confessions of a chess novice - bekännelserna handlar ofta om schackböcker och schackteori.

Critical Chess - en kritisk och satirisk dagbok för verkliga och blivande schackentusiaster av Lajos Pagony. Språk: ungerska och engelska.

dana blogs chess Dana MacKenzie, nationell mästare från North Carolina, spelar inte schack för pengarnas eller ärans skull utan för att han älskar spelet.

Demobrett, som sköts av Jens-Erik Rudolph, startade i maj 2008. Han analyserar bland annat egna partier. Språk: tyska.

Der Schachzoo - Ilja Schneider från Karlsruhe, Tyskland, som spelar för SF Berlin, berättar regelbundet om sina schackliga aktiviteter. Språk: tyska.

Diario de un entrenador - enligt webmastern, Luis Fernández Siles, ett ställe uttänkt för den som vill lära sig schack eller undervisa i schack. Språk:spanska.

Die Schachklapse är en blogg, som kommenterar aktuella händelser i schackvärlden. Språk: tyska.

Philippe Dornbusch - hans syfte med denna blogg är mer att roa och underhålla än att undervisa. Därför blandar han friskt schacknyheter med utvikningar mot musikens, filmens, konstens och litteraturens värld. Språk: franska.

Doubleroo - Aleksandar Wohl, IM från Australien, spelar schack lite varstans i världen.

Peter Dove har skapat denna blogg, som bl.a. innehåller egna partianalyser och redovisningar av olika träningsmoment.

Dennis M´s Chess Site - Dennis Monokroussos, från South Bend, Indiana, som själv är en duktig spelare, njuter naturligtvis av att vinna, men han njuter ännu mera av schackspelets skönhet. Hans blogg fokuserar på partianalyser.

Echecs 64, le blog echecs de C. Bouton - C. Bouton har bl.a. varit chefredaktör för Europé Échecs. Han tillhör de 800 bästa spelarna i Frankrike.

Echecs en amateur - här hittar man kommenterade partier, taktiska övningar, nyttiga länkar, partidatabaser med mera. Webmastern undervisar annars i medicin. Språk: franska.

Echecs-Info - Pierre Barthélémy, journalist på ”Monde", levererar aktuella schacknyheter från den internationella arenan för den franskspråkiga allmänheten. Webmastern gör ett uppehåll, kanske permanent (10/2 2007).

Echecs par Arrabal - en samling schackkrönikor från augusti 1999 till november 2002 av Arrabal i L´Express. Språk: franska.

Echecspassion - fransk schackblogg med svåröversatt undertitel: “Allt som gör schacket till det det är, allt som gör att man älskar schack.”

Echecspassion-Tour sponsras av Milliet Sophie. En ballad om schackets Frankrike: Foton, manliga och kvinnliga spelare, ungdomar, artiklar, märkligheter, städer och annat som är värt att omnämna. Språk: franska.

Echecs Variables - denna schackblogg skapades i september 2006 och är redan välbesökt. Den behandlar internationella och nationella schackhändelser, liksom regionala från södra Frankrike. När detta skrives, har webmastern publicerat inte mindre än 270 artiklar. Språk: franska.

Echecs-x - den radioaktiva sidan! Partianalyser, porträtt, tips, rekommenderade böcker. För dem som vill förbättra kvalitén på sitt schackspelande. Språk: franska.

El Blog de Ajedrez Alex Rodriquez - här kan man hitta aktuella internationella schacknyheter, schackvideoinspelningar, slutspelsanalyser, ett nytt schackproblem varje dag, öppningsstudier och schacklänkar. Språk: spanska.

El Cubo de Rubik sköts av Antonio Gude och uppdateras ofta. Bloggen diskuterar ofta öppningsteori. Språk: spanska.

Electronic T-notes av Steve Lopez från ChessBaseUSA ger råd och tips hur man använder ChessBase och Fritz.

Eloplus - Stefan Speck påpekar i presentationen att det enda syftet med hans blogg är att publicera hans spelade partier, kommenterade elle okommenterade. Språk: tyska.

Entwicklungsvorsprung - blogg med undertiteln ”reflektioner om vardagens lustigheter och på de 64 rutorna”. Många partianalyser. Språk: tyska.

Flowerkrauts Schachallerlei diskuterar allt möjligt, men mest schack. Språk: tyska.

Gambit - The New York Times Chess Blog bevakar turneringar och händelser, trender och utveckling. Läsarkommentarer och frågor är “mer än välkomna”.

Steve Giddin´s Chess blog - Steve Giddin, FIDE-mästare, schackskribent och översättare från ryska, inriktar sig på partianalyser.

Mark Ginsburgs främsta syfte med denna blogg består i att presentera intressanta partier, som för det mesta inte ingår i några elektroniska databaser. Vem Mark Ginsburg är, framgår av Susan Polgars omnämnande här.

Grow with chess - ”det är mer än ett spel. Schack är mer än öppningar, taktik och gambitar – det är en livslång resa som kan och kommer att lära dig så mycket mer.”

Guardian - den brittiska tidningen har en schacksektion.

Hard Chess innehåller en samling av Mark Morss krönikor, som framförallt ägnas åt schackteori.

Carlos Hemmers har en schackblogg med nyheter, länkar, recensioner och schackäventyr. Det finns också en företeckning över andra schackbloggar. Språk: engelska.

John B. Henderson skriver en nästan daglig krönika i The Scotsman och TWIC.

Historias de ajedrez - Michael Rahal, internationell mästare från Katalonien, publicerar intresseväckande partier och ställningar från viktiga turningar liksom en del egna partier. Språk: spanska.

Hobbyschach - schack ur en hobbyspelares perspektiv. Bloggaren upptäckte sin passion för schackspelet vid dryga 40 års ålder. Språk: tyska.

Imchess - indisk schackjournalist bloggar om schack på toppnivå. Intressant urval av partier.

Inte bara schack - Lars Grahn, chefredaktör för Tidskrift för schack och schackskribent i Sydsvenskan, har många strängar på sin lyra men ändå tid för denna utmärkta blogg.

Jake de Alphil - Eduardo Daniel Briano analyserar i huvudsak partier på sin blogg. Motto: ”Schack är så spännande, eftersom man aldrig finner den slutgiltiga sanningen vid själva bataljen.” Språk: spanska.

Johanna - Johanna, som spelar för SK Framåt i Kalmar, skriver om schack ur ett kvinnligt perspektiv.

Marcelo Jorquera från Chile kallar sin blogg "Bitácora de un ajedrecista" – på svenska ”En schackspelares nakterhus (plats för kompassen)”. Bloggens syfte är att sprida nyhetsartiklar, erfarenheter och kommentarer om den vetenskapliga sporten vidare. Språk: spanska.

Raymond Keene publicerar en schackkrönika, som brukar innehålla ett kommenterat parti och ett schackproblem, i Times sex dagar i veckan.

Kenilworth Chess Club har en omfattande förteckning över schackbloggar. Sidan i övrigt är definitivt också värd ett besök.

Kenyan Chess Blog sköts av Edwin Korir och ger en daglig inblick i kenyansk schackverksamhet.

Kiwi Chess berättar om schack på Nya Zeeland från ett ”palmy” perspektiv. ”Palmy” kan antingen betyda palmlik eller blomstrande.

Konfys analys sköts Emil Lindahl, psykologstuderande och stundtals schackentusiastisk hobbyskribent. Han spelar för Växjö/Glasrikets SA och har ett nationellt ratingtal på 2239.

Kunstschach und mehr - Siegfried Hornecker har bloggat om allt möjligt som rör schack sedan november 2007. språk: tyska.

Le Blog de l´Orang-Utan (1.b4) behandlar Orangutang-öppningen. Språk: franska.

LeChessBlog - Gilbert Miralles (2487) sida innehåller schacknyheter, information om kurser liksom om turneringar och tävlingsverksamhet i hans närområde. Språk: franska.

Le jeu d´échecs un veritable passion - Jean-Michel Delfosse, som också går under namnet Zenman, har konstruerat en partidatabas online, som kan vara lite svår att hitta på sidan. Partierna - från många viktiga turneringar - kan spelas upp direkt. Språk: franska.

Les Chroniques des Echecs behandlar allt som rör ämnet schack: nyheter, problem, videoinspelningar och frågesport. Språk: franska.

Les rois maudits - Vincent de Parades är en enkel schackspelare från Paris, som publicerar ställningar, som han har funnit intressanta på grund av deras skönhet. Språk: franska.

Libreria Seneca - spansk återförsäljare, som också ger ut ett nyhetsbrev, som inte bara innehåller produktnyheter utan även analyser och kommenterade partier.

Peter Long - med erfarenhet som spelare, skribent, tränare och domare - bloggar från Malaysia. Språk: engelska.

Lossos Schachblog - Sven-Hendrik Loßin, som skapade denna blogg hösten 2009, analyserar många av sina egna partier. Språk: tyska.

Lousyatchess - det är inte alls säkert att webmastern är så dålig på schack som titeln antyder. Här finns också en hel del intressanta iakttagelser om schackprogram.

Marsh Towers - Sean Marsh´ blogg innehåller minst 150 schackrecensioner.

Mas ajedrez är en blogg, som innehåller allt möjligt om schack. Språk: spanska.

Meta Chess är en avdelning, som drivs av Jörg Siedel, och som är knuten till SK König-Plauen. Hans skriftställarskap präglas av hans uppfattning att större delen av schacklitteraturen bara uppfyller beskedliga kvalitetskrav och han vill därför höja nivån. Huvudspråk tyska, men även engelska och italienska förekommer.

George Mirijanian har publicerat sina schackkrönikor varje söndag i Sentinel & Enterprise newspaper i Fitchburg, Massachusetts, USA, sedan 1969. Krönikorna täcker schack på alla nivåer och har prisbelönats av Chess Journalists of America. Klicka på "Columnists".

Meko - en del av Hartmut Metz schackkrönikor har också översatts till engelska.

Notichess är ett dagligt nyhetsbrev, vars syfte är leverera de senaste och viktigaste schacknyheterna från hela världen i abbonentens mailbox. Arkiv i PDF-format samt partiarkiv i PGN- eller CBV-format. Språk: spanska.

Noticias Ajedrez Tenerife innehåller lokal och internationell information med utmärkta krönikor av Angel Jiménez. Språk: spanska.

Oksana´s blog - Oksana Vovk (2204), som spelar i det danska landslaget för kvinnor, är också en flerspråkig affärsutvecklare med många andra intressen. Språk: danska.

Carl Papazian: vidéos et PGN innehåller tips om schackvideor och partier i PGN-format. Språk: franska.

Peão dobrado, vilket förmodligen betyder “dubbelbonde”, är en mycket välgjord och innehållsrik blogg på portugisiska.

Pokemon Chess - Frederic och Charlotte Sellier från Dieppe i Frankrike har bloggat om schack alltsedan februari 2007. Språk: franska.

Robert Pearson´s Chess Blog - Robert Pearson, en vanlig klubbspelare, bloggar från Reno i Nevada, USA.

Susan Polgar Chess Blog - på denna sida förser hon schackentusiaster med uppdateringar om sin schackverksamhet liksom kommentarer till viktiga schacknyheter runtom i världen.

Pousseurs de bois är en schackblogg, som handlar om en amatörs ansträngningar för att bli en bättre schackspelare. Den franska titeln är svåröversatt – ”pousseur” betyder ”båt som puffar pråmar framför sig” och ”bois” betyder ”trä”. Pjäspuffare?

Rank zero är en satirblogg, som enligt författaren överdriver, eller förvrider om man så vill, små och stora absurditeter (företrädesvis från områden som schack, matematik, litteratur och hembygdskunskap från Mecklenburg) till det groteska. Språk: tyska.

Reino de Caissa med undertiteln ”Schack och litteratur” sköts av brasilianaren Fernando Melo. Han är schackspelare, som speciellt gillar Birds öppning, pensionerad journalist, författare av några böcker, bl.a. en biografi om Bobby Fischer och mycket annat. Språk: portugisiska.

Reydama behandlar i första hand partianalyser med fokus på öppningar. Språk: spanska.

Daniel Roos är internationell mästare och schacktränare för det franska schackförbundet. Hemsidan innehåller ett urval krönikor, som tidigare publicerats i Dernìeres Nouvelles d´Alsace. Språk: franska.

Scacchierando – denna blogg, som grundades hösten 2005, sköts av Stefano Bellincampi, och uppdateras ofta med schacknyheter. Språk: italienska.

Schaakpraat - välfylld blogg på nederländska, som startade 26/11 2006.

Schachblog, som sköts av journalisten och internationelle mästaren Stefan Löffler, ger bakgrunden till internationella, tyska och österrikiska schackhändelser. Bloggen är öppen för gästinlägg och naturligtvis för kommentarer. Språk: tyska.

Schachblog CN är en privat, icke-kommersiell blogg, där alla användare som registrerar sig kan delta med inlägg och kommentarer. Språk: tyska.

Schachblätter - ”en skräpkammare på två gånger 32 fält” sköts av Carsten Herrmann och Stefan Kalhorn. Språk: tyska.

Schachbullen-Blog sköts av Frank Hoppe, schackfunktionär och spelare. Just nu (24/4 2011) kämpar han också mot vågen. Språk tyska.

Schachfieber - bloggen sköts av Wilhelm Schlemermeyer och handlar om frågor kring schackträning. Rätt osystematiskt publiceras egna recensioner, analyser, lektion, videoklipp liksom ett och annat fynd från Internet.

Schachwelt - bloggen drivs av ett imponerande team med stormästaren Jörg Hickl i spetsen. Språk: tyska.

Schack på klubbspelarnivå - Johny Johansson har, såvitt jag vet, startat den första svenska schackbloggen.

Schacksnack (tidigare Schackforum). Förhoppningen är att “Schacksnack” skall inspirera besökarna att aktivt deltaga, genom att skriva kommentarer till inläggen och även debattera i det välkända forumet, som har följt med från Schackforum. Schacksnack publicerar också löpande intressanta partier, som kan spelas igenom på webbplatsen.

Schack-trulpen - det ovanliga namnet på denna blogg beror i sin tur på att innehavarens efternamn är lika ovanligt. Men han är mycket glad i schack helt enkelt.

Scid Daily - ett dagligt nyhetsbrev, som ska förse användare av partidatabasen Scid med råd och tips, idéer om öppningsteori och en del schackunderhållning.

Simplemente ajedrez!!! - Nibaldo Calvo Buides är ekonom, journalist, schackspelare och schackinstruktör, ursprungligen från Kuba, men som nu lever i Oaxaca, Mexiko. Han bedriver också viss försäljning, fr.a. av schacklitteratur, från sin sida. Språk: spanska.

Sjakkfantomet - Sven Wisløff Nilssen presenterar sig som avdankad schackspelare med en fortsatt passion för spelet. Avdankad och avdankad – han har faktiskt en del titlar i bagaget. Språk: norska.

Sam Sloan har en hemsida, där han publicerar sina egensinniga, humoristiska, ibland bisarra, rapporter från schackvärlden.

Joachim Solbergs sjakkblogg bevakar norskt tävlingsschack men publicerar även regelbundet schacknötter att knäcka.

Starting out: Flo-Chess - en blogg av Florian Hahn om hans schackäventyr, hans klubb och om schackhändelser runtom i världen. Språk:tyska.

Streatham & Brixton Chess Club – denna blogg, som rapporterar om hur det går för klubblaget i tävlingssammanhang runt London, uppdateras i princip varje dag. Dessutom kan man hitta schackproblem, nyheter, partier och artiklar av allmänt intresse.

Tablajedrez - Javier G. Maneiro tycks ha startat denna blogg oktober 2007. Bloggen fokuserar på öppningar och partianalyser. Språk: spanska.

Tablero de Análisis - schack i ren form: aktualiteter, nyheter, partier, analyser, viktiga turneringar och mycket mer. Språk: spanska.

The Chess Express e-mail newsletter - varje vecka publicerar the London Chess Centre ett gratis nyhetsbrev med de senaste nyheterna, annoterade partier, schackproblem, frågesport om schack och information om de senaste böckerna och varorna i dess nätbutik.

The Chess Mind - en blogg för schackfantaster av schackfantasten Dennis Monokroussos. Han producerar också schackvideoinspelningar. Språk: engelska. Hans gamla blogg finns också förtecknad.

The Closet Grandmaster bloggar från Sydney i Australien. ”Schack är mycket enkelt. Han går dit, jag går hit. Jag går dit, han går hit.” Det är bara att instämma.

The Guardian, brittisk dagstidning, har en schacksektion på nätet.

The Hindu publicerar dagligen en schackkrönika. Se "Sport" - schack brukar sedan komma före cricket.

There and Back Again - denna blogg, som tidigare hette "An Unemployed Fellow", har funnits på webben sedan maj 2008. Vinay Bhat är inte vem som helst; han blev den yngste nationelle mästaren i USA efter Bobby Fischer och slog denne med två år.

The Telegraph Chess Club - The Telegraph har engagerat tre framstående krönikörer, Malcom Pein, David Norwood och Nigel Short, för att bevaka de viktigaste matcherna i den globala turneringskalendern.

Tour à tour - Jean-Pierre Mercier, som också är en duktig schackspelare, skriver schackkrönikor för Liberation. Detta är hans frihetsblogg. Språk: franska.

Ole Valaker, också schackjournalist, uppdaterar ofta sin blogg, som på kort tid fått många besökare. Språk: norska.

Varingens schackspalt - Hugo Parr startade 2005 en schackspalt i Varingen, lokaltidning i Nittedal i Norge. Han fokuserar på analyser av avgörande dragkombinationer i spelade partier.

Jim West on chess med undertiteln “Från Howard Staunton till Howard Stern”. Jim West är tävlingsspelare från New York, som också bloggar flitigt.

World of Chess - Rob Mitchell från Nashville, Tennessee, startade denna schackblogg den 23/2 2005. Den strävar efter att bli "en tillflyktsort för schackälskare och finkaffedrickare”.

Xadres Feminino no Brasil - detta är en mötesplats och ett diskussionsforum för kvinnliga, brasilianska schackspelare. Språk: portugisiska.

Zeitnot! startade augusti 2006. Kanske den första schackbloggen på katalanska?

Upp!Startsida!

eXTReMe Tracker

 


 

SCHACKPORTALEN