SCHACKMJUKVARA
Kommersiella schackprogram Program för handdatorer Amatörprogram Multipla schackplattformar/
Winboard
Schackmaskiner Schackdatabaser Partiuppspelare Klienter
Program för e-postschack Schackundervisningsprogram Portabla schackdatorer Program för schackproblem
Diagramverktyg och schackfonter Turnerings- och administrationsprogram Diverse tillbehör Programmering
Programmerare Övrigt  

 

Kommersiella schackprogram

Jag har bara erfarenhet av Fritz 5.32, 6.0 och 7.0, Chessmaster 7000, 8000 och 9000, Shredder 10 och Rybka 4.0. Om du vill veta mer om programmen, gå till tillverkaren.

ChessGenius som utvecklas av Rickard Lang, är ett mycket starkt program, men det var några år sedan (1995) det vann en turnering mellan schackprogram. Chess Genius Classic 7 finns också i en demoversion.

ChessGenius Classic7 är inte kompatibel med ChessBase-plattformarna, utan har ett eget gränssnitt. Eduard Nemeth beskriver hur flera schackmaskiner kan installeras i Chess Genius 7:s användargränssnitt. Språk: tyska och engelska.

ChessMaster är med stor sannolikhet världens mest sålda schackprogram - fyra miljoner kopior enligt ChessMaster. Det är ett mycket starkt program, men det är få tävlingsspelare som använder det. Det finns andra program, som är mer användbara för att lagra och analysera partier. ChessMaster fokuserar framför allt på grafik och en massa finesser, som är tämligen oviktiga. Ingen kan dock förneka att produkten är ytterst elegant. ChessMaster 9000 heter den senaste versionen.

ChessPartner 5.3 finns som demoversion att användas i 30 dagar. ChessPartner tillhör inte topprogrammen och finns heller inte med på de viktigaste ratinglistorna som SSDF:s och Eric Hallsworths lista. ChessPartner har - trots att det är ett billigt program - flera funktioner, bl.a. kan man koppla upp sig till en schackserver, som ICC, FIC:s och chess.net.

Chess Rk har utvecklats av Rksoft. Schackprogram med fem svårighetsgrader. Shareware – kan användas ett visst antal gånger, innan man måste betala en registreringsavift på 15 dollar. Det är inget dåligt program, men det finns bättre, om man vill ha ett kommersiellt program.

Chess System Tal II har i varje fall tidigare ansetts vara ett starkt program, som spelar "mänskligt". "Det har konstruerats för att spela mot andra schackspelare (d.v.s. människor)", som det hette i den egna produktinformationen. Det utvecklas inte längre av upphovsmannan och finns heller inte längre med på några ratinglistor. Programmet såldes ett slag av Purple Software under namnet Purple Chess Champion, och tycks också uppträda under andra skepnader.

Chess Tiger har utvecklats av Cristopher Therón och är ett mycket starkt program, som säljs av Lokasoft/Rebel. Chess Tiger 15.0 låg på femte plats på SSDF:s lista den 26/5 2003.

Deep Sjeng 1.0 - detta är ett nytt program, som har utvecklats av Gian-Carlo Pascutto. Programmet, som kommer med ChessPartners gränsnitt, kan använda 8 processorer samtidigt. Det tillverkas av Lokasoft.

EG (Earth Gaming) Chess är ett surrealistiskt schackprogram. Det är inget program, som jag skulle inhandla i första taget. Det finns i en demoversion, så det står var och en fritt att bedöma programmet själv.

Fritz, som tillverkas av ChessBase, är ett av världen bästa schackprogram. Fritz har ofta toppat SSDF:s och Eric Hallsworths listor. Gränssnittet är mycket elegant och används av flera andra schackprogram och -maskiner. Numera (2006) kan man ladda ner version 5.32 gratis. Den som vill bekanta sig med kommersiella program, rekommenderas att börja med detta mycket starka program. Fritz 4.0 finns installerad som analysmaskin i ChessBaseLight och Fritz 6.0 finns i form av en demoversion. Fritz 7.0, som släpptes i oktober 2001, innehöll den stora nyheten att man via programmet kunde spela gratis på nätet mot andra Fritz 7-användare. Fritz 8 hade ännu fler nya funktioner för ChessBase schackserver, bland annat förbättrad kommunikation (e-mail och chatt), nya speloptioner och ett ratingsystem - och dessutom ett fungerande tredimensionellt schackbräde. Fritz 8 spelade oavgjort, 4-4, mot Kramnik i Dubai. Den senaste versionen har beteckningen 9.0.

FXChess är ett kombinerat spel- och undervisningsprogram och dessutom anpassat till Palm. Det kanske är fråga om Chess System Tal II i ny förklädnad. Språk: spanska.

Gambit Tiger 2.0 är en version av Rebel Tiger, specialiserad på att spela gambitar. Programmerare är Christopher Théron, men båda dessa program produceras av Schröder BV, som också producerar Rebel. Gambit Tiger är ett mycket starkt program - sexa på Eric Hallsworths lista från den 17/3 2003.

Gandalf, som utvecklas av dansken Steen Surballe, är ett program som stadigt har klättrat på ratinglistorna. Den senaste versionen har beteckningen 5.0 och säljs av Lokasoft/Rebel.

Goliath-Blitz, som utvecklats av Michael Borgstädt, säljs av Chess Academy Software. Det finns flera varianter av Goliath, bland annat schackmaskinen Little Goliath och Goliath Mate, ett mattlösningsprogram, båda gratis. Språk: tyska.

Grand Master Chess - sharewareprogram, som kan provas i femton dagar, och som sedan kostar cirka 14 euro. Konfigurerbart schackbräde, flera skicklighets- och tipsnivåer. GMC tillåter spel via nätverk. Sharewareversionen tillåter inte att man fullföljer ett parti, men spelstyrkan är inte alltför imponerande.

Hiarcs utvecklas av Mark Uniacke och är ett av världens starkaste schackprogram. Programmet anses spela "mänskligt". Hiarcs använder Fritz gränssnitt och säljs av ChessBase. Den senaste versionen är 8.0.

Junior, utvecklat av Amir Ban och Shay Basinsky, är också ett ledande program - olika versioner har toppat vissa listor och har vunnit en del prestigefyllda turneringar, bland annat världsmästerskapen för schackprogram 2001 och 2002. Som bekant spelade programmet också oavgjort, 3 - 3, i en match mot Kasparov i New York januari 2003. Det använder samma gränssnitt som Fritz och säljs av ChessBase. Den senaste versionen har beteckningen 8.0.

Kasparov Chessmate kan installeras både på stationära datorer och handdatorer. Programmet beskrivs som en multiplattform. Det ska också kunna fungera som klient, det vill säga man ska kunna koppla upp sig till internet och spela.

Kchess Elite är ett australiensiskt program. Det är i likhet med ChessPartner inget särskilt starkt program och finns inte med på några ratinglistor. Det finns en 30-dagars demoversion.

Ktulu är en stark maskin, som utvecklats av Rahman Paidar från Iran, och som använder ChessPartners användargränssnitt.

Majestic Chess - produktreklamen utlovade en schackmaskin av Chessmasters konstruktör och grafiken låg också åt ChessMaster-hållet. Det recenserades av Game Spot år 2003. Förmodligen blev inte programmet någon större framgång, men det kan fortfarande (17/8 2006) köpas på Amazon.com för c:a 10 dollar.

M-Chess Pro 8 utvecklades av Marty Hirsch och var också ett starkt program med eget gränssnitt. Det utvecklas inte längre. Om det fortfarande finns att tillgå, är tveksamt. Marty Hirsch är teknisk direktör för World Chess Network, en spelplats med stor utvecklingspotential. Länken gick tidigare till Gambit-soft, som är nedlagt.

Nimzo, som utvecklas av Christian Donninger, är också ett mycket starkt program, som tillhör de tio främsta i världen. Den senaste versionen har beteckningen 8.0, använder Fritz gränssnitt och säljs av ChessBase.

Rebel tillhör absolut de tio starkaste programmen i världen. De senaste versionerna är Rebel 10 och Rebel Century 4.0. Ed Schröder har också den trevliga vanan att lägga ut en gratisversion av Rebel på nätet, så fort han utvecklat Rebel. Rebel Decade 3.0 är till exempel en gratisversion av Rebel 9 och spelar med full spelstyrka på fredagar. Rebel Decade 3.0 rekommenderas. Dessutom är hemsidan mycket välgjord och innehåller omfattande produktinformation.

Ruffian är en spelstark schackmaskin konstruerad av Per-Ola Valfridsson. Redan den första gratisversionen, 1.0.1, placerade sig genast bland de 20 bästa schackprogrammen på SSDF:s lista. Ruffian 2.0 säljs nu med olika gränssnitt, dels med Arenas gränssnitt av Schachvertrieb Niggemann och dels med ChessPartners gränssnitt av Lokasoft.

Rybka är en mycket stark schackmaskin, som utvecklats av Vasik Rajlich. Programmet säljs numera av ChessBase och kommer med Fritz gränssnitt. Rybka ledde länge på ratinglistorna, innan programmet överflyglades av Houdini.

Shredder, som utvecklats av Stefan Meyer-Kahlen, är ett mycket starkt schackprogram. Det har vunnit VM för schackdatorer inte mindre än åtta gånger och toppar ofta SSDF:s lista. Hemsidan för Shredder 3, som vann VM 1999 (International Paderborn Computer Chess Championships) ligger fortfarande kvar. Den senaste versionen betecknas 8.0 och kan fås både med det klassiska gränssnittet och Fritz gränssnitt. Shredder kan laddas ner med det klassiska gränssnittet från Schack med Shredder. Se även information om Shredder hos ChessBase.

Sigma Chess är enligt produktinformationen ett starkt Macintosh-schackprogram för både OS X och Classic Mac OS. Finesserna inkluderar: databasstöd, PGN/EPD-stöd, grundläggande desktop publishing, slutspelsdatabaser, nybörjarnivåer och ett tredimensionellt spelbräde, ExaChess-kompatibilitet och mycket mer. Det finns en gratisversion, Sigma Chess 6 Lite.

Smarthink 1.0 - schackmaskin, som säljs av Lokasoft, och som levereras med ChessPartners användargränssnitt.

Zap!Chess är den kommersiella versionen av Zappa, 2005 års dataschackvärldsmästare, utvecklat av Anthony Cozzie. CD:n innehåller två versioner, ”Paderborn” och “Reykjavik”. Det var den senare versionen som vann världsmästerskapet.

***

P.S. Om du vill vinna mot ett schackprogram, så kanske du kan få ett gott råd på någon av de sidor, som förtecknas i kategorin Människa mot dator. D.S.

Upp!Startsida!

Program för handdatorer (Palm m.fl.)

Denna underkategori innefattar länkar till både schackprogram för handdatorer och mobiltelefoner liksom till schackhanddatorer.

9.95 Chess är ett nytt program för Palm OS, som också kostar lika mycket i dollar. Som schackmaskin används GNUChess. Gränssnittet är överraskande lättöverskådligt.

Chess Anywhere! har skapat program för schackproblem och en klient för handdatorer (som gör det möjligt att spela mot en annan person med handdator).

ChessBuddy - schackprogram med fyra svårighetsnivåer för mobiltelefoner och som passar till en rad märken och modeller.

Chesscapade beskrivs som ett roligt schackprogram, packat med “action” och 3D-animerat. Fyra spellägen, från att spela mot programmet till att ”utmana en vän över nätet”. Pris 18 dollar.

ChessCoach.de – på Stefan Knappes hemsida kan man hitta en hel del material om schackträning, taktik, slutspel, öppningar och nyheter. Dessutom kan man ladda ner hans program "ChessCoach" för Palm och i framtiden även för Pocket PC. Språk: tyska.

Chess Genius med Rickard Lang som programmerare finns för både Palm och andra fickdatorer.

Chess programs for mobile phones - detta är den mest omfattande förteckningen på nätet över schackprogram för mobiltelefoner, vilka för övrigt också recenseras. Den här typen av program går en ljus framtid till mötes.

Chess Tiger av Christopher Théron är mycket starkt även på Palm. Se även Gambit-Tiger och Rebel Tiger ovan.

Double Chess kostar 15 dollar.

Einstein Challenger TM Chess är ett schackprogram för mobiltelefoner, just nu Sharp GX20 och Nokia 6600 och 3650, men programmet kommer att anpassas för fler märken. Du kan antingen spela mot programmet eller mot en mänsklig motståndare.

Graduate Chess - ett undervisnings-/hjälpprogram för handdatorer. Konstruktören, som återupptog sitt schackspelande och började läsa schackböcker, upptäckte att han ville spela igenom partier på bekvämast möjliga sätt utan att släpa med sig ett schackbräde överallt.

HIARCS finns nu också som program för handdatorer. Ett garanterat starkt program – jämförande matchresultat finns på hemsidan.

Intellichess - du kan både spela mot programmet liksom använda det som klient för spel på ICC. Du kan sätta upp en ställning och partierna kan sparas i PGN och överföras till de flesta andra schackprogram. Pris omkring 30 dollar, men programmet kan testas i 30 dagar först.

LCD - talande handdator - recension av Chris Kantack.

Millenium producerar både schackhanddatorer och klassiska portabla schackdatorer, exempelvis Karpov Schachpartner. Det finns ett flertal modeller av schackhanddatorer - det senaste tillskottet är Touch Chess & Games. Språk: Tyska och engelska.

MobileChess - en demoversion med reducerade funktioner kan laddas ner. Tillverkare: Captain Mobile.

OlmiChess V2.61 fungerar både som schackprogram och klient för spel mot mänskliga motståndare via internet. Programmet kan testas före köp. Språk: tyska.

PalmChess stöder PGN-format. Demoversion finns.

PDA-Schach innehåller information om schack i allmänhet liksom om schackträningsprogrammet "ChessCoach" för handdatorer. Språk: tyska.

PocketChess - den dyraste varianten kostar 35 dollar, men det finns också gratisversioner.

Pocket ChessPartner 1.0 har utvecklats av Lokasoft.

Pocket Fritz, givetvis ett starkt program. Frederic Friedel hos ChessBase USA rapporterar om mottagandet vid schackturneringen "Mainz chess classics".

PocketGrandmaster sägs vara ett starkt program.

Pocket PC & Palm Chess Programs - Bryan Whitby har sammanställt en enkel guide med grafiska smakprov och länkar till drygt 20 program.

Pouetchess är ett helt gratis schackprogram i 3D, som bygger på öppen källkod. Programmet har utvecklats av en ung fransman. Det är enkelt att använda och lämpar sig särskilt för nybörjare. Språk: franska.

Purple Software har också ett schackprogram för Palm.

Talking LCD Chess - recension av Chris Kantack.

Touch Chess - Excalibur, som i vanliga fall tillverkar elektroniska schackbräden, har utvecklat en fickdator enbart för schack. Fördel: Inga fristående pjäser. Spelstyrka ungefär 1800 ELO.

www.pocket-schach.de - en sida, som är knuten till Computer Schach und Spiele, om schackhanddatorer. Både försäljning av fickschackdatorer och möjlighet att ladda ner olika gratisprogram. Språk: tyska.

***

Om du vill veta mer om denna typ av program, gå till följande webbplatser:

Chris Kantack´s Chess Reviews är helt specialiserad på schackhanddatorer och programvara för handdatorer.

dmoz, den manuellt ordnade söktjänsten, har en kategori med handdatorer (PDA).

Amatörprogram

Samtliga dessa program kommer med egna gränssnitt (i praktiken schackbräden). Om du vill vinna mot ett schackprogram, så är det inte lönt att spela mot de främsta kommersiella programmen, eftersom de spelar på stormästarnivå. Däremot är det möjligt att besegra många amatörprogram, men knappast program som till exempel Comet eller Crafty.

Jag har förtecknat program, som jag själv har laddat ner och spelat emot. I de fall jag har hittat hemsidorna till programmeraren anges dessa - i annat fall sök hos PH-download eller Pitt Chess Archives.

Alex har konstruerats av Alexander Turikov. Beräknad Elo 1921. Programmet kan testas i 15 dagar, innan man måste bestämma sig för om vill köpa det för 8 dollar eller inte. Språk: ryska och engelska.

AlfChess - nytt schackprogram med eget gränssnitt, som kan laddas ner från Le Fou Numérique. Gå till "Téléchargements". Jag får ibland frågor från föräldrar om svaga gratisprogram, som deras barn kan träna med. Det här är ett sådant. Språk: franska.

Arasan har utvecklats av John Dart. Det är starkt men kan inte mäta sig med de kommersiella programmen eller de starkaste amatörprogrammen.

Armageddon av Grzegorz Sidorowicz kommer med eget gränssnitt, men kan också installeras i WinBoard. Programmet blev tvåa i de polska mästerskapen för schackprogram både 2002 och 2003. Språk: engelska.

Bringer är ett program, som inte tar så stor plats på hårddisken, men som är giftigt. Den senaste versionen, 1.9, släpptes i december 2001. Konstruktör: Gerrit Reubold.

Brutal Chess 0.5.2 - schackprogram med eget gränssnitt. Utvecklingsarbetet, som tycks ha inletts maj 2005, finns utförligt dokumenterat i en blogg.

Chenard är ett trevligt, litet program, som utvecklats av Don Cross, och som inte alls är omöjligt att slå.

Chess-it! är ett trevligt amatörprogram, som det är möjligt att slå.

Chess Marvel - det finns en sharewareversion, som man kan testa innan man bestämmer sig om man vill registrera sig för 10 dollar eller inte. Sharewareversionen spelar bara på nybörjarnivå. Utförandet imponerar inte.

Chess Soft har utvecklats av Alexsandr Stanishevskiy, en programmerare med ett brett register. Språk: ryska och engelska.

ChessV är ett universalprogram, som är kapabelt att (potientiellt) att spela ett obegränsat antal schackvarianter. Innehåller stöd för öppningsböcker, hashtabeller och andra funktioner vanliga hos kommersiella program. Gratis.

Comet är ett starkt program utvecklat av Ulrich Türke. Det finns med på flera ratinglistor och klarar sig bra mot vissa kommersiella program. Om jag inte missminner mig, slog det en version av Nimzo i den senaste turneringen i Paderborn. Den senaste versionen av Comet är från november 1999. Det finns också en version avsedd för WinBoard. DOS-program.

DelfiT - Franco Cavicchio har utvecklat detta schackprogram, som finns i två versioner. Den ena är speciellt lämpad för nybörjare och gratis och den andra, mer avancerade, är en betalversion. Brädet är tvåochenhalvdimensionellt. Språk: engelska.

Diogenes av Jörg Burwitz är också ett DOS-program. Den senaste versionen är från juli 1999.

E.T.Chess har utvecklats av Eric Triki. Enligt konstruktören har programmet en spelstyrka på runt 2100 ELO.

Exchess av Dan Homan finns både som DOS- och Windowsversion. Den senaste är från november 1998.

GnuChess finns både som DOS- och Windows-version. Som programmerare har Türke och D.Baker varit involverade. Den senaste versionen är från juli 1997.

Goober Chess 960 är ett gratis schackprogram, som tillämpar Schack960-reglerna och som man kan spela emot på nätet. Programmet arbetar snabbt, men inte särskilt djupt och är därför särskilt lämpat för nybörjare. Språk nederländska, men ytterligare språkversioner planeras.

GT Chess är ett enkelt program skrivet i Java (kräver Java 1.4 eller senare versioner). Det är helt gratis.

Homeostatic Computer Chess Player Applet - genom att spela schack mot denna applet (miniprogram) deltar du i ett forskningsexperiment om artificiell intelligens med inriktning på distribuerad kalkylering. Drag som kalkyleras på din dator skickas till en schackminnesserver för lagring och möjlig återanvändning.

Hotbabe Chess har konstruerats av en kvinnlig programmerare, som uppriktigt sagt är mycket sällsynta. Stephanie (efternamnet framgår inte) finns definitivt med i bilden.

JavaChess - ett webbaserat program, som både fungerar som spelprogram och partiuppspelare och som alltså kan testas direkt på hemsidan. Utförlig dokumentation på tyska.

jChecs är ett javaschackprogram, baserat på öppen källkod och avsett att introducera grunderna i schackprogrammering. Det kan användas som det är att spela emot och är mycket enkelt att installera. ELO-rating drygt 1700.

Jester är ett webbaserat Java schackprogram.

Kaffeehaus-Schach - Schackklubben SK "Turm" Lage i Kachtenhausen, Tyskland, har lagt ut detta svaga, Javaschackprogram, på nätet för att uppmuntra alla de som besegrar programmet att i stället besöka klubben och spela mot livs livande människor.

Little ChessPartner 1.08 - man kan spela mot detta schackprogram, en föregångare till ChessPartner, på Free Blubbie Chess Server. Det tänker bara två halvdrag framåt och är inte alls omöjligt att slå för en nybörjare.

Maim Chess - Jason Doucette skrev ursprungligen detta program som ett projektarbete på Acadiauniversitetet. Uppskattad ELO 2000. DOS-program, men kan köras i vissa Windowsversioner.

Marquis är ett litet, enkelt schackprogram, speciellt avsett för blixtspel och nybörjare. Roland Marquis från Schweiz har gjort programmet.

NagaSkaki är ett gratis, fullt fungerande schackprogram för Windows 9x, NT och XP. Hur det är konstruerat, beskrivs också på hemsidan.

Nejmet räknades 1999 som ett Frankrikes fem bästa amatörprogram.

Pax Chess har utvecklats av Len Dorfman och den senaste versionen är från februari 2001.

Rabbit har utvecklats av Roberto Waldteufel. Den senaste versionen är från december 1998.

Ramanujan är ett webbaserat schackprogram, som konstruerats av Bart-Jan Hommes. Enligt konstruktören har programmet en mycket omfattande öppningsdatabas. Språk: nederländska.

RDChess - utvecklat av Rudolf Posch - är inte speciellt starkt. I det första partiet jag spelade mot programmet, satte jag det matt i 27 drag.

Rookie har utvecklats av Andrew Dados - den senaste versionen är från oktober 1998.

Smart Neural Chess är ett gratisprogram för nybörjare, som inte tar så stor plats på hårddisken och som fungerar på äldre datorer.

SMIRF - Reinhard Scharnagl håller på att utveckla ett schackprogram, som inte bara spelar klassiskt schack utan även Schack960 (FisherRandomChess) och en variant på ett bräde med 10 x 8 rutor. Det finns en betaversion, med bl.a. svenskt gränssnitt. Språk: tyska.

Softtanks Chess Game är ett webbaserat schackprogram. Om du vill spela mot det på en högre nivå, måste du registrera dig.

SRVChess, ett gratis schackprogram med eget gränssnitt, som lades ut på nätet mars 2005, med många funktioner – bl.a. kan man ställa in spelstyrkan. Språk: franska.

Thinking Machine 4 - detta program är egentligen en kuriositet, eftersom det spelar sällsynt dåligt. Det utmärker sig i stället genom att man får se hur programmet tänker i form av grafiska ”tanketrådar”. Webbaserat.

Waxman har konstruerats av Ivan Bacigal - denna version är från 1997. Den senaste versionen av Waxman, 1.999, kan laddas ner från Gareth Saunders´ hemsida. Programmets version 1.2w kan testas från denna sida.

Vektor 3, som också har ett syskon, Vanessa, är ett prisbelönt program för Mac OS X. Det använder sig av ett intuitivt användargränssnitt, som till fullo utnyttjar Mac OS X Aquas gränssnitt. Programmet kan hantera flera fönster samtidigt. Språk: engelska.

Wilhelm - nytt tyskt program med eget gränssnitt, egentligen ett examensarbete, av Rafael B. Andrist. Enligt honom själv kan en genomsnittlig tävlingsspelare besegra programmet.

WJChess - ett schackprogram, som finns i såväl två- som tredimensionellt utförande liksom som schackmaskin (beräknad Elo 2150). Shareware. Språk: franska och engelska.

Upp!Startsida!

Multipla schackplattformar (WinBoard m.fl.)

A.En multipel schackplattform har flera viktiga funktioner. Man kan 1) använda den som databas och partiuppspelare; 2) som uppkopplingsprogram till en schackserver; och 3) installera schackmaskiner i den, ja, t.o.m. anordna turneringar mellan schackmaskiner. WinBoard, som är gratis, är den mest kända multipla schackplattformen och det finns rentav en kult av kring programmet. Vissa entusiaster anordnar turneringar mellan WinBoardkompatibla schackmaskiner. Läs mera i WinBoardrelaterade sidor.

Arena är ett nytt användargränssnitt för schackmaskiner av Martin Blume. Det är kompatibelt med WinBoard och UCI och fungerar med Windows 95 och senare versioner. Betaversion. Hans Eriksson har översatt hjälpfilen till Arena 1.1 till svenska.

BabyChess är ett program med eget gränssnitt, och som innehåller PGN-redigerare, schackmaskin och klient för internationella schackservrar. Gratis. Språk: engelska.

ChessCommander är ett kommersiellt program, som kan användas som klient, partiuppspelare och för e-postschack. Fullversionen kommer med fyra schackmaskiner, som man kan spela emot. Det finns en demoversion.

Chessvision är en kommersiell motsvarighet till Winboard. Det finns dock en fullt funktionell demoversion, som kommer med Crafty förinstallerad.

Deska fungerar både som PGN-läsare och plattform för schackmaskiner. Programmet är avsett för Linux/Unix. Språk: engelska.

El ajedrez de Lucas - initialt disponerar man över schackmotorn, Toga II 2.0 SE, som kan bytas ut mot andra schackmotorer. Plattformen innehåller flera intressanta funktioner för schackträning. Språk: spanska.

Haundrix Chess är ett gratis schackprogram med tre schackmaskiner förinstallerade och som dessutom kan användas för att spela upp eller redigera PGN-filer.

HyperNetwork Chess är ett Macintosh HyperCardbaserat schackprogram, som också fungerar som databas och klient.

jose är ett grafiskt schackverktyg. Du kan spara partier i en databas; spela upp partier, redigera varianter och kommentarer; och installera en schackmaskin, spela mot den eller använda den för analys. Språk: engelska.

Knights, som utvecklats av Troy Corbin Jr., är ett gränssnitt för K Desktop Environment (Linuxplattform). Det kan genomföra partier och matcher mellan schackmaskiner, som också kan följas medan de pågår; det fungerar som klient för uppkoppling till schackservrar på internet (Internet Chess Servers) och också som PGN-läsare.

Net Chess - klient, schackprogram och e-postprogram i ett. Net Chess kommer med en schackmaskin förinstallerad, men även andra WinBoard-kompatibla schackmaskiner kan installeras. Utvärderingsperiod på 10 dagar - därefter en registreringsavgift på 14 $.

Net Blitz II är ett program, som både kan spela vanligt schack och användas av fyra spelare i Bughouse. Programmet innehåller en stark schackmaskin, kan användas för att spara partier och för att koppla upp sig mot Internet och Intranet. Språk: franska och engelska.

Pirat har utvecklats av två framstående korrschackspelare, Klas och Jürgen Wolf. Programmet fungerar som ett sedvanligt e-postschackprogram, men innehåller därutöver många andra funktioner, som databas, administration av turneringar, schackmaskin, tillgång till Nalimovs slutspelsdatabaser och så vidare. Gratis. Språk: tyska och engelska.

Slibo - dess syfte är att fungera som ett bekvämt gränssnitt för KDE (Linux). Det kan ersätta xboard-gränssnittet. Vanliga schackmaskiner som Crafty och Gnuchess kan installeras i Slibo, som dessutom kommer med en egen schackmaskin.

Tim Mann´s Chess Pages - om du är intresserad av WinBoard, måste du naturligtvis först ladda ner programmet.

B. WinBoard- och Arenarelaterade sidor

A tribute to WinBoard - Edward Collins sida.

BBchaton beskriver hur man kan använda WinBoard, speciellt för uppkoppling till schackservrar. Språk: franska.

Echecs & Ram innehåller information om hur man använder Arena och WinBoard och en dataschackordlista. Webmastern har också utvecklat ett par program, bland annat en ECO-navigatör. Språk: franska.

Extreme Mate , som sköts av Arturo Ochoa och Sergio Martínez, avser bland annat att göra WinBoard känt inom den iberoamerikanska världen. Språk: engelska. Bruten länk.

Frank´s Chess Page är WinBoard-sidornas WinBoard-sida. Allt som rör WinBoard finns här. Massor av program, turneringsbevakning och så vidare. Frank Quisinsky kommer inte att uppdatera denna sida i fortsättningen utan enbart arbeta med Arena (se länk ovan).

How to use Crafty with WinBoard av Mark Yatras.

Information about WinBoard av Frank Quisinsky och Volker Pittlik.

Linkebodas schacksidor har också en instruktion om hur man installerar schackmaskiner i WinBoard.

Günther Simon Computerchessite innehåller bland annat en ratingtabell, som jag inte sett förut, för WinBoard-kompatibla schackmaskiner.

Aaron Tay har en mycket instruktiv sida om WinBoard.

WB Tourney Manager är ett program för att ordna turneringar mellan WinBoard-maskiner. Gratis.

Winboard Page av Lyapko George, som också har konstruerat schackmaskinen Bestia.

WinBoard Setup Page behandlar hur man installerar schackmaskiner i WinBoard. Ansvarig: Mogens Larsen.

Det organiseras även turneringar mellan WinBoard-kompatibla maskiner - se Turneringar mellan schackprogram.

Upp!Startsida!

Schackmaskiner

(för WinBoard med flera)

En schackmaskin kommer alltså utan gränssnitt (schackbräde), eftersom konstruktören vill slippa den delen. En del program har dock både gränssnitt och en WinBoard-kompatibel version. Det finns omkring 500 schackmaskiner (2009). Här följer ett begränsat urval - se i övrigt förteckningarna nedan eller gå till Nerladdningsplatser.

Jim Ablett´s WinBoard Chess Projects förtecknar massor med schackmaskiner.

Alarm har konstruerats av Benny Antonsson och Erik Robertsson, båda från Karlskrona. Språk: engelska.

Anaconda (som hette Gromit fram till 2003) finns tillgänglig som maskin för Chessbase, för Smartphone 2003 och för handdatorer.

AnMon av Christian Barreteau, Frankrike, räknas som ett starkt program.

Anthology of released Winboard (Xboard)/UCI programs sorted by names omfattade den 27/12 2009 inte mindre än 492 schackmaskiner.

Aristarch är en schackmaskin, som utvecklats av Stefan Zipproth, och som faktiskt klarar sig mycket bra mot kommersiella program. Se exempelvis CSS-Computer Rating List från den 1/10 2004. Språk: tyska och engelska.

Bionic av Hans Secelle och Albrecht Heffer, Belgien, är en klonad variant av Crafty.

CCP1 - ett experimentell OO schackprogram, inte på grund av buggarna utan på grund av de algoritmer, som används. Det spelar heller inte på ren styrka. Språk: Engelska.

Chess engine - initierad Wikipediaartikel på engelska om schackmaskiner. En schackmaskin har inget eget användargränsnitt. Från början kunde de endast installeras i speciella användargränssnitt som WinBoard – idag tillåter de flesta kommersiella program installation av en schackmaskin.

Cilian utvecklas av Francois Scheurer från Schweiz, och räknas inte som ett starkt program.

Computer-Chess Wiki - här kan man hitta svårfunnen information om hur man laddar ner, installerar och kör schackmaskiner – både gratis och kommersiella – i olika gränssnitt som Winboard, Arena, Chessbase, etc. Medlemskap är gratis, men innebär ändå privilegier som rätten att skapa egna wiki-sidor eller redigera existerande sådana.

Crafty, som utvecklats av Bob Hyatt, USA, är den klassiska schackmaskinen, den kanske starkaste efter Ruffian. Den finns förinstallerad i den senaste versionen av Fritz, Chessvision och används som analysmaskin i Chess Assistant.

Critter har utvecklats av Rickard Vida från Slovakien. Critter lade beslag på fjärdeplatsen på Computer Chess ratinglista från den 5/5 2012.

Embracer - en WinBoard-kompatibel schackmaskin, har konstruerats av Benny Antonsson.

Fruit, som utvecklats av Fabien Letouzey sedan 2004, tog tredjeplatsen på SSDF:s rankinglista från den 8/6 2006, före till exempel Fritz. Fruit 2.1 och äldre versioner kan laddas ner från WBC Ridderkerk. Numera står ett team bakom Fruit.

Gaïa - schackmaskin, som utvecklats av Jean-Francois Romang och David Rabel. Språk: engelska.

Glaurung är tillgänglig som gratis UCI-schackmaskin ("Universal Chess Interface") för Mac OS X, Linux and Windows. Glaurung, som utvecklats av Tord Romstad, håller hög klass. Version 2.2. låg på elfte plats på SSDF:s ratinglista 20/9 2009. Språk: engelska.

GNU Chess - en beskrivning av hur GNU Chess installeras i Winboard. Språk: franska.

Gringo har utvecklats av Markus Binder. "Spelstyrkan är inte så god, men vem bryr sig", skriver han. Språk: engelska.

Hispanic Chess Engines - syftet med denna sida är att gynna schackmaskiner som använder sig av Winboard- och UCI-protokollen och som konstruerats av spansktalande från Syd- och Mellanamerika. Språk: spanska och engelska.

Houdini - denna schackmaskin, som utvecklats av Robert Houdart, leder för närvarande (februari 2012) de flesta ratinglistor för schackprogram. Programmeraren påpekar att han har hämtat många idéer och tekniker från schackmaskiner med öppen källkod som Ippolit och Stockfish. Det finns både en kommersiell och en gratisversion av Houdini.

Komodo är en mycket stark schackmaskin, som utvecklats av Larry Kaufmann och Don Dailey. Den rankades sexa på Computer Chess ratinglista från den 5/5 2012.

LambChop har utvecklats av nyazealändaren Peter McKenzie och är ett tämligen starkt program.

Little Goliath av Michael Borgstädt, Tyskland, är också ett starkt program

Mint Chess har utvecklats av Christan Söderström, Sverige, och programmerats att spela ojämnt. En trevlig idé.

Naum 4 är en mycket stark Winboard-/UCI-kompatibel schackmaskin. På SSDF:s lista från den 20/9 2009 var det bara Deep Rybka 3 som slog den.

Needle är en gratis Winboard-kompatibel schackmaskin, som konstruerats av Mikko Nummelin från Finland. Språk: engelska.

Onno, som släpptes maj 2009, är en mycket stark, professionell schackmotor och som också kan användas för att analysera partier. Onno använder UCI för att kommunicera med ett användargränssnitt. Programmet är så starkt – Elo- rating mellan 2860 och 2900 - att det tävlar med Naum i fältet bakom Rybka. Språk: tyska och engelska.

Oswald 0.43 är en garanterat svag WinBoard-kompatibel schackmaskin.

Prédateur - man kan också spela mot denna schackmaskin på FICS efter att ha laddat ner ett användargränssnitt.

Pro Deo 1.0 - Ed Schröder, Rebels skapare, har släppt en gratis schackmaskin, Pro Deo 1.0 (beräknad Elo 2700), som är starkare än Rebel 12. Den kan installeras i både ChessPartner och ChessBase.

Quark - Tomas Mayer har arbetat med denna schackmaskin, som befinner sig under ständig utveckling, sedan november 2000. språk: tyska och engelska.

Ruffian har konstruerats av Per-Ola Valfridsson. Det väckte uppseende bland programmerare av amatörschackprogram, eftersom det med en gång visade sig vara ett mycket starkt program - se även intervju på Arena. Språk: engelska.

SOS av Rudolf Huber, Tyskland, är en stark schackmaskin som klarar sig bra mot kommersiella program.

Stockfish är en exceptionellt stark UCI-schackmaskin, vilket framgår av olika ratinglistor, och som har utvecklats av Tord Romstad, Marco Costalba och Joona Kiiski.

Terra har konstruerats av Peter Fendrich, Sverige, bland annat för han vill hålla sina programmeringskunskaper vid liv.

(Förteckningar över schackmaskiner - se även Nerladdningsplatser)

Chess Engines innehåller förutom en lista med 145 schackmaskiner också korta nyheter om nya maskiner och uppdateringar.

Computer Schach Ecke av Uwe Jakoby. Huvuddelen består av en översikt över schackmaskiner (cirka 200). Språk: engelska och tyska.

Engins WinBoard Homepage innehåller en mycket omfattande förteckning över WinBoard-maskiner.

Arnold Koschorrek har en förteckning med betygssättning av WinBoardkompatibla schackmaskiner.

Thomas Mayers Winboard Engine Overview förtecknar ett nittiotal Winboardkompatibla schackmaskiner.

RWBC Chess förtecknar ett antal äldre schackmaskiner, som inte längre har aktiva hemsidor. Språk: engelska.

Schach-Engines für Linux förtecknar schackmaskiner, som kan köras i Linux, inklusive råd hur man installerar vissa schackmaskiner. Språk: tyska.

Schackdatabaser

används i första hand till för att lagra, sortera (efter olika kriterier) och analysera partier, inte att spela emot.

Bookbuilder beskrivs som ett "högt avancerat spelöppningsprogram". Crafty används som analysmaskin. Demoversion finns.

Bookup 2000 använder Crafty som analysmaskin. Det finns även en demoversion, Bookup Lite, som har för många begränsningar. Det är snarast en partiuppspelare med kommentarer.

Chess Academy. Den senaste versionen är både en databas och ett undervisningsprogram. I en recension den 18/11 2001 jämför Robert Pawlak Chess Academy med Chessbase och ChessAssistant.

ChessAssistance.com - Robert Pawlak har skapat denna sida, som koncentrerar sig på hur man använder Chess Assistant. Råden är säkert mycket initierade.

Chess Assistant är ChessBase främsta konkurrent och som använder delvis andra analysmetoder. Den senaste versionen 6.0 har två inbyggda maskiner, Tiger 13.0 och Tiger Gambit, och en databas med 1,5 miljoner partier. Observera att det sedan i höst finns en gratisversion, Chess Assistant Light, av 6.0. Testa!

ChessBase är en absolut ledande schackdatabas - och dyr. ChessBase 8 är på väg, när detta skrives. ChessBase 8 innehåller en massa sökmöjligheter; en rad schackmaskiner; spelarporträtt, som framträder då du tar fram ett parti ur databasen och så vidare. Den finns också en funktionell gratisversion, ChessBase Light, som kan lagra 6000 partier. Steve Lopez från ChessBaseUSA ger råd och tips hur man använder ChessBase och Fritz i sitt nyhetsbrev, Electronic T-notes.

ChessBrain-Edit är en slags databas, en PGN-editor tillsammans med 500000 partier på en CD. (PGN = Portable Game Notation, ett av de format som partier kan sparas i).

ChessDB är en gratis schackdatabas, som bygger på Scid och som fungerar under flera operativsystem. Den kan göra nästan allt vad de kommersiella schackdatabaserna kan göra. Nästa version kommer att göra det möjligt att ladda ner partier från ICC och FICS. Utförlig beskrivning också på svenska.

Chess Informant Expert heter Chess Informants senaste program. Det finns i en fri betaversion och är helt kompatibel med alla tidigare versioner av Chess Informant Reader och Chess Informants elektroniska publikationer. CIE kan hantera både PGN och CIR-databasfiler.

Chess Position Trainer är ett program för att effektivt hantera schackmaterial, typ CD-skivor, böcker och databaser. Enligt konstruktören, som har långvarig programmeringsvana, kan man bygga upp sin egen repertoar och träningsställningar på några minuter. Programmet kan importera från ChessBase, ChessAssistant och BookUp. Gratis.

ChessTool PGN är en gratis schackdatabas för partier i PGN-format. Crafty används som analysmaskin. Språk: spanska.

Chessvision fungerar förutom som uppkopplingsprogram också som en positionell databas. Länken till den ursprungliga tillverkaren, Microvision, är bruten, men demoversionen kan fortfarande laddas ner via ZDNet och fullversionen köpas via Sybex.

ClubMate är en relativt billig databas - 40£. Både gratis och demoversion finns. Jag hittar ingen analysmaskin i demoversionen, varför den egentligen bara är en partiuppspelare.

ExaChess är en databas för Macintosh, som stöder de viktigaste formaten. Det finns en gratisversion för nerladdning.

PGN Mentor beskrivs av tillverkaren som en kombinerad databas och undervisningsprogram. Demoversion finns.

PosBase är en positionell databas. Enligt programmeraren kan man med programmet enkelt och snabbt skaffa sig information om när en viss ställning uppstod, vilket drag som spelades och vem som spelade det draget. Pris: US$20/€17. Du kan även ladda ner ChessPad, en gratis partiuppspelare, från denna sida.

Masterchess 3000 är en billig schackdatabas (drygt 300 kronor). Den kommer med Crafty som analysmaskin och en partidatabas på 1,4 miljoner partier. Programmet kan köpas från the London Chess Centre - vem som har konstruerat eller producerat programmet, framgår inte.

MonRoi - kanadabaserat företag, som enligt produktinformationen har framställt ett enkelt och elegant verktyg, Personal Chess Manager, som tillåter schackspelare att föra in, spara och spela igenom schackpartier. Dessa partier kan dessutom beskådas i realtid på Mon Rois webbplats. MonRois Professional Tournament Manager kan samla data från Personal Chess Manager i realtid och i sin tur sända matcher direkt. MonRoi har också utvecklat en World DataBank of Chess, i vilken turneringspartier kan sparas för uppspelning och analys.

Scid, (Shane´s chess information database), en gratis databasapplikation både för Windows och Unix. Scid sparar partier i ett eget format (som kan konverteras till PGN), som gör det möjligt att ladda ner partifiler snabbare än de i PGN-format. Det finns också ett speciellt diskussionsforum för SCID. Det finns även en manual på svenska. Scid utvecklas för närvarande av Pascal Georges (10/3 2007).

SuperPro är en ungersk schackdatabas. Det finns en demoversion i DOS.

Tasc ChessSystems senaste schackdatabas hette TascBase 2.0. Den har ett integrerat schackprogram, "The King", som - om jag inte missminner mig - också används i Chessmaster och som har skrivits av Johan de Koning. Företaget har upphört och TascBase 2.0 framställs inte längre (5/8 2006). Denna sida innehåller arkiverad information om programmet. Det tycks fortfarande vara möjligt att ladda ner en demoversion av TascBase 2.0 liksom att en del återförsäljare har programmet i lager.

Upp!Startsida!

Partiuppspelare

används för att lagra och spela upp partier. En del är begränsade till att läsa partier i PGN-format, det vill säga PGN-läsare. De flesta partiuppspelare är gratis.

Alexandra Kosteniuk´s Chess PGN Player - Tobias Feigel och Ray Wilson har konstruerat en webbaserad partiuppspelare åt Alexandra Kosteniuk. Du kan spela upp partier i både Schack960 (FischerRandomChess) och standardschack, inklusive egna partier, genom att klistra in en text- eller PGN-fil.

CDB skapar databaser med schackpartier och ställningar och håller reda på alla kända drag I en ställning liksom partistatistik. Partier kan importeras från såväl användargränssnittet som från PGN, text, NIC, ChessBase eller Chess Assistant.

Chesscat är ett program som läser och skriver in partier i PGN-format. Gratis för personligt bruk.

ChessFlash PGN Viewer är en gratis PGN-läsare, som kan installeras på en webbsida och som möjliggör uppspelning av schackpartier.

ChessGeek.com är ett gratisprogram, som kan användas både som skärmsläckare och PGN-läsare.

ChessNPro är en PGN-läsare, som också finns i form av en demoversion.

ChessPad är en behändig partiuppspelare, som kan lagra 250000 partier. Gratis, men Palmversionen (bruten länk) kostar 25 $.

Chess Publisher - en gratis partiuppspelare, som tycks fungera utan problem, för schackbloggar.

ChesSaver 3.0 kostar 20 dollar. Men det är knappast värt att offra 20 dollar på en partiuppspelare, när det finns så många gratis sådana. Det finns dock en demoversion, som kan användas 30 gånger.

Chess Spectator Database - snarast en partiuppspelare, eftersom programmet saknar analysmaskin. Men den kan användas att spela emot. Gratis.

ChessTheatre är ett gratisprogram för att spela igenom partier eller publicera schackdatabaser i PGN. Du kan också dela dem med andra på internet genom att använda den integrerade publiceringsfunktionen.

ChessViewer kan installeras på en webbplats. Inte gratis.

Chess Viewer Deluxe är en fullt utrustad Java-applet, konstruerad för att presentera schackpartier på webben. Dess huvudsyfte är att låta användarna njuta av partierna i en intuitiv och användarvänlig miljö.

Chess VU - a chess game viewer for Windows erbjuder en rad uppspelnings- och redigeringsfunktioner i PGN- och CBF-format. Shareware.

Kevin Coulombe har utvecklat en gratis PGN-läsare för installation på webbsidor. Programmet tar inte stor plats, ingen lagg, inte ens med partier på 200 drag eller mer. Det innehåller flera finesser, som att man till exempel kan modifiera PGN i realtid och faktiskt flytta runt pjäserna för att utforska det aktuella partiet.

Ecw Chess Viewer Beta 1.0. 2 - partiuppspelare från Ryssland. Produktbeskrivning på engelska.

J!Chess Viewer är en gratis partiuppspelare, som kan installeras på en webbsida.

KenChess Basics kan laddas ner från WinSite - se produktbeskrivning där.

LT-PGN-Viewer 1.2 är en ny PGN-läsare, som också kan installeras på en webbsida.

Misty Beach PGN Viewer - partiuppspelare för installation på webbsidor. Gratis för icke-kommersiell användning. Programmet är från 1998.

Montreaux Chess Game Viewer är också en gratis partiuppspelare avsedd för webbsidor. Den senaste versionen är från december 2000.

MyChessViewer 2.2 är en Java PGN-läsare, som har installerats på många webbsidor. Mycket välgjort program. Gratis.

pgn2html - Werner Müller har konstruerat denna gratis partiuppspelare, som fungerar med alla webbläsare. Den demonstreras också på hemsidan. Språk: tyska.

PGN Edit finns beskriven på Paul Onstads U4Chess och kan laddas ner från HotDownloads.com .Programmet kommer med flera schackbräden och kan lagra 100000 partier. Shareware med tidsbegränsning - därefter 29 dollar.

PGN Mentor 3.0 kostar 25 dollar. Demoversion finns.

PGN Utilities - massor med PGN-tillbehör för nedladdning.

PGN Web Editor - partiuppspelare avsedd för webbplatser. Betaversion med utförlig produktbeskrivning.

PGN World Viewer 1.01 kan också installeras på en webbsida. Gratis.

Video Chess Coach - webbaserad partiuppspelare. Tyvärr fungerade den inte första gången jag testade den.

WiseBoard Editor - interaktivt schackbräde online. Man kan sätta upp vilken ställning som helst, göra drag och gå igenom alla drag. Man kan spela från ställningar, som kräver fler pjäser än man förfogar över eller använder för ställningsanalyser.

Upp!Startsida!

Uppkopplingsprogram (klienter)

Klienter (uppkopplingsprogram) används för att koppla upp sig direkt till en schackserver eller till att spela på intranet. Många spelplatser har sina egna uppkopplingsprogram och dessa förtecknas inte här.

BabasChess är en gratis klient som utvecklats enkom för FICS och som enbart kommer att kunna användas för uppkoppling till gratis schackservrar.

BoxChess 1.7 - kanadensiskt program, som man dels kan spela emot och dels använda som klient för spel via intranet eller internet.

Bughouse Software Downloads - med olika klienter för Bughouse.

Checkmate - klient avsedd för en schackserver som FICS. Enligt presentationen har den många finesser, som inte återfinns i andra klienter. Gratis.

Chess Machine är ett program för att spela, följa och analysera schack på internet. Det sista, "analysera schack", tolkar jag som att man kan analysera ett parti, medan det spelas, det vill säga fuska. Men vad är det för mening med det?

ChessBD, även kallad SLICS, fungerar både som uppkopplingsprogram och som partiuppspelare.

ChessRally2 är en kombinerad klient och schackprogram och kan tydligen också användas för e-postschack. Demoversion finns.

D-Chess:INetBlixt är ett uppkopplingsprogram till internet och intranet. Man kan också spela mot flera motståndare samtidigt.

Fixation är en klient för ICC, FICS, US Chess Live och chess.net (med begränsat stöd). Endast för Macintosh. Version 2.0 har utvecklats av Adam Miller.

Freak har skrivits av Tommy Staffans och uppdateras inte längre.

iNemesis är ett grafiskt gränssnitt för att spela schack på ICC- och FICS-servrarna. Det bygger på CClient, men har ett helt nytt användargränssnitt och erbjuder många fler funktioner.

InterChess - klient speciellt avsedd för FICS.

InterFace är ett direktmeddelandeprogram (Instant Messenger), som möjliggör schackspel via internet, ett slags socialt nätverk för schackvänner. Programmet använder öppen källkod och är därmed ett gratisprogram. Det är enkelt att lägga in ens vänner i en kontaktlista, och se när de är ute på nätet och sedan eventuellt spela ett parti schack.

Interface Reviews - recensioner av olika klienter av J. Varsoke på Chessville. För den som verkligen väljer sin klient med omsorg.

IRC Chess är ett grafiskt gränssnitt, som tillåter dig att koppla upp dig till din motståndare genom att att använda hans IP-adress.

Jin - program av Alexander Maryanovsky. Programmet kan användas för att koppla upp sig till både ICC och FICS.

Kasia är ett program, med vars hjälp man kan spela mot en annan person på internet eller intranet. Enligt förhandsreklamen kan man spela utan problem, även om förbindelsen är urusel. Programmet är integrerat med ICQ och stödjer PGN- och FEN-notationssystemen.

MacICC är en klient för Macintosh för uppkoppling till FICS. Gratis tills vidare.

Mobi är en schackklient för mobiltelefoner och handdatorer för spel på FICS och ICC. De flesta moderna mobiltelefoner uppfyller de tekniska kraven. Programmet använder engelska eller svenska som språk. Programmet är betatestat och kan laddas ner gratis.

NetChess tillåter dig att spela mot en motståndare på internet eller intranet. Partier kan importeras och sparas. Möjlighet till chatt och flera andra finesser.

Netz-Schach V1.6 har utvecklats av Jörgen Hoffmann. Programmet kan både användas som klient för spel över intranet och som e-postschackprogram. I det senare fallet behöver inte motståndaren ha tillgång till programmet. Språk: tyska.

Oueen-Talk Chess är en klient för att spela schack på nätet och samtidigt kunna chatta.

Reindeer tillåter en att enkelt spela schack och chatta på ICC. Programmeraren ville ha ett BlitzIn med fler funktioner, lära sig programmering och vinna en vetenskapsmässa, och han lyckades med allt.

Schackklient för Palm OS med vars hjälp man kan koppla upp sig till ICC och FICS.

Thief är en klient för ICC/FICS , som skrivits av Zon Jan (känd som WhoAmI på FICS). Hämtning: http://www.jinchess.com/thief/. Den näst mest använda klienten på FICS efter WinBoard. Programmet utvecklas dock inte längre.

Varese 0.2.0. (Celaeno), klient, som är speciellt avsedd för FICS, kan köras både på Windows, Linux och Mac OS X. Detaljerad och imponerande produktbeskrivning. Språk: engelska.

WinBoard, Chessvision (se Multipla schackplattfomar) och ChessPartner (se Schackprogram) kan också användas för att koppla upp sig till schackservrar som ICC, FICS och chess.net.

Program för e-postschack

En del av dessa program är webbaserade. Så länge de inte förmedlar några motståndare, kan de inte betraktas som spelplatser.

ActionCenter.com har också ett enkelt, webbaserat program för korrespondensschack.

ChessComment kan användas både för att spela via e-post och till att fortlöpande analysera och kommentera partierna. Mycket lättanvänt. Instruktioner på franska, engelska, tyska och svenska.

DBS Chess Recorder program - David B. Sugden började utveckla detta program 1995. Det används för att registrera drag och analyser, när du spelar e-postschack. Du kan dessutom spara dina partier.

Eschack.com - har framställt ett program, som fungerade den gången jag använde det. Språk: svenska eller engelska. Gratis.

Echess - ett e-schackprogram lika enkelt att hantera som E-schack. Gratis.

Ectool som anses vara ett av de bästa programmen för e-postschack är numera gratis. Programmet har många finesser utöver de sedvanliga: du kan koppla en analysmotor (Rebel) till programmet; det kan scanna din inkorg efter nya drag och du kan spara ställningen som gif-bild.

EZChess är ett gratis program för e-mailschack.

IceChess kan testas i 90 dagar. Programmet är lättanvänt.

Mailchess tycks ha många funktioner. Bland annat kan det integrera en databas med brevlådan (mailboxen). Det kan också användas som partiuppspelare. Schackvänner på internet som använder programmet, har höga tankar om det.

Pirat - ett e-postschackprogram med många funktioner. Se också beskrivning i underavdelningen "Multipla schackplattformar".

Sound Chess - ett webbaserat program, som fungerar utan problem och som verkar vara populärt. Du kan antingen hitta motståndaren själv eller via en e-grupp hos Yahoo.

Stefan schacksida - webbaserat program för e-postschack.

Tech Stop har ett e-mailschackprogram, som kan testas i 30 dagar.

thatgame - program från Australien.

W3Chess är ett gratis mail- och webbaserat schackprogram. Alla drag görs via webbläsaren och motståndaren informeras samtidigt. Programmet är skrivet med ett enkelt programmeringsspråk.

Vunzzz Chess - ett webbaserat program, som fortfarande befinner sig på betastadiet, men som fungerar. Färglöst gränssnitt.

www.golops.com har ett webbaserat program för korrespondensschack, men du måste själv hitta en motståndare. Man kan använda Crafty som analysmaskin eller också spela mot programmet.

Upp!Startsida!

Schackundervisningsprogram

Hemsidor som framför allt ägnas schackundervisning kan du hitta i avdelningen Träna schack.

50 Chess Games for Beginners är ett animerat undervisningsprogram för nya spelare, som vill förbättra sitt spel.

Blind Chess for DOS - Mats Winthers program är avsett för blindschackträning, men det kan också visa brädet. Programmet fungerar i alla versioner av Windows liksom i en hel del handdatorer. Språk: engelska.

Chess Analysis Pro 7000 - i förhandsreklamen hävdas att programmet är “någonting extra i fråga om sin förmåga att analysera dina egna schackpartier på det mest användbara och detaljerade sätt som är möjligt”. Du kan därigenom se vilka misstag du gör som spelare. Pris cirka 30 kanadensiska dollar.

Chess Flashcard Trainer 3.15 - ett schackträningsprogram, som automatiskt genererar träningsproblem, som kan laddas ner gratis från internet. Det anger också automatiskt svårighetsgraden på övningarna. Den kompletta versionen kostar 14 dollar, men det finns också en demoversion med vissa begränsningar.

Chessimo - Chessimos träningsmetod bygger på att lösa de uppgifter, som programmet framställer. Om det tar alltför lång tid att lösa de olika taktik-, strategi- och slutspelsövningarna, visar programmet den rätta lösningen och låter en öva på en liknande ställning på nytt. Demoversion finns.
Språk: tyska.

Chess Mentor är ett undervisningsprogram som funnits sedan 1995. Det finns en demoversion.

Chessology är ett gratis undervisningsprogram, som hjälper en att spela schack genom att använda färger; de bra dragen markeras i grönt och de dåliga i rött.

Chess Puzzles Games Web Site innehåller en rad träningsprogram.

chess-repertoire.de säljer flera träningsprogram, både med avseende på spelöppningsrepertoar och taktik. Språk: tyska.

Chess Teacher av Bill Jordan lär ut schackreglerna för den absolute nybörjaren. Cirka 10 dollar.

Chess Tree tillämpar en del nya idéer i fråga om utformningen av sitt undervisngsprogram. Du kan följa ett öppningsdiagram, ställa dig på en nod, och vips illustreras den på ett bräde.

Chess Vision Trainer 1.5 liksom Chess Workbook framställs av Chess Technologies. Enligt produktreklamen förbättrar Chess Vision Trainer visualiserings- och kalkyleringsförmågan.

Chessworkouts finns i en demoversion.

KataChess är ett schackträningssystem för spelare som vill förbättra sitt spel. KataChess, som använder sig av olika puzzel, fokuserar på att man ska känna igen mönster.

Lär dig schack med Fritz och Felix är förmodligen det enda undervisningsprogrammet för nybörjare som är översatt till svenska.

Matt-Trainer - ett program för att träna mattsättningar, som kan laddas ner gratis. Denna kan kompletteras med en speciell databank med 500 mattuppgifter. Språk: tyska.

The Chess Eye - program med övningar, som steg för steg förbättrar din förmåga att räkna ut drag i huvudet. Sharewareversion av "Chess Visualisation Training".

ThoughtTrainer är ett helt nytt undervisningsprogram, som bl.a. innehåller 12 lektioner, som utarbetats av GMChess, ett företag, där stormästaren Alexander Khalifman ingår.

Total Chess Training innehåller CT-ART 3.0, Strategy 2.0, Encyclopedia of Middlegames, Studies 2.0, Encyclopedia of Opening Blunders - ett avancerat paket från Convekta, som också producerar ChessAssistant. Prislappen ligger på drygt 1000 kronor.

Portabla schackdatorer (elektroniska schackbräden)

Om man absolut måste spela schack på resa, eller i sommarstugan, eller om man absolut vill flytta pjäserna, så är en portabel schackdator förmodligen nödvändig. I spelstyrka kan dock de portabla schackdatorerna inte längre mäta sig med ett schackprogram. Inte heller ur prissynpunkt - för cirka 500 kronor får man ett förstklassigt schackprogram, men inte mycket till portabel schackdator.

Alte Schachcomputer - för den som vill botanisera runt bland gamla portabla schackdatorer som Mephisto, Saitek, Fidelity, Novag och andra märken. Här finns till och med råd om hur man kan rengöra sin schackdator. Språk: tyska.

Chess Computer Collectors Site - en sida, som är avsedd att bistå samlare av elektroniska schackbräden.

Chess Computer UK - Mike Watters har en mycket imponerande samling av elektroniska schackbräden.

Chesscomputers.org - syftet med denna sida, som sköts av Ismenio Sousa, är att sprida information om schackdatorer och att samla sådana.

Classic Chess and Games specialiserar sig på portabla schackdatorer. Stort sortiment.

Elite Electronic Chess har en ELO runt 2000 och kostar c:a 2500 kronor.

Les Diodes du Roi - denna sida vänder sig till dem som är förtjusta i elektroniska schackbräden, speciellt dem som vill veta mer om ämnet. Språk: franska.

Mes jeux d'échecs électroniques - innehavaren både samlar och säljer elektroniska schackbräden, som också recenseras på sidan. Språk: franska.

Millenium producerar både schackhanddatorer och klassiska portabla schackdatorer, exempelvis Karpov Schachpartner. Det finns ett flertal modeller av schackhanddatorer - det senaste tillskottet är Touch Chess & Games. Språk: Tyska och engelska.

NeoChess - denna sida tillägnas elektroniska schackbräden, och har skapats i avsikt att delge – så långt det är möjligt - samlare lite praktisk information. Språk: franska.

Novag är ett känt märke.

Saitek - detsamma gäller Saitek.

Schachteufel.de - en sida för dem, som tycker att det var – och är – roligare att spela mot en fysisk schackdator än mot ett program på bildskärmen. Språk: tyska.

The Overtorm Chess Computer Museum - samlingen påbörjades maj 1979. För närvarande ingår 411 schackdatorer i samlingen, varav 185 är särskilt utformade för att kunna medtas vid resa.

TheStones Brettschachcomputer-Seite - samling av portabla schackdatorer, som beskrivs i bild och text. Språk: tyska.

Variantes - fransk återförsäljare med stort urval av portabla schackdatorer.

Program för schackproblem

Alybadix löser alla slags schackproblem upp till 100 drag. Se Ilkka Bloms fylliga hemsida, som även innehåller information om relaterade program. Den senaste versionen släpptes 2010.

ChessExplorer har utformats för att lösa ortodoxa schackproblem: direkt matt, hjälpmatt och självmatt upp till 63 drag.

Chess Problems by Computer - François Labelle skrev december 2003 ett program, som kan söka efter partier, som är helt bestämda av det sista draget. Språk: engelska och franska.

CHEST - ett program för att lösa ortodoxa schackproblem, som utvecklats av Heiner Marxen. Språk: engelska.

EGChessPro är ett gratisprogram med vars hjälp man kan komponera, lösa och lagra slutspelsstudier och schackproblem i FEN-, EPD- och PGN-format.

Euclide 0.92, som utvecklats av Etienne Dupuis, används för att komponera bevispartier. Hjälpfil på engelska.

Explorer - gratisprogram av Jan Nowakowski, som löser olika typer av mattproblem och analyserar alla tänkbara drag. DOS-program.

Gustav, som har utvecklats av Olaf Jenkner, söker igenom ortodoxa schackuppgifter och löser dessa upp till 32 drag.

MateMaster är ett program, som används för att konstruera och lösa schackproblem.

Mater - ett enkelt mattsökningsprogram.

Natch är ett program för att lösa en speciell typ av schackproblem, s.k. bevispartier, en variant av retrogradanalys. Språk: franska och engelska.

Problemiste löser ortodoxa schackproblem.

Retractor är ett program för att skapa problem för retrograd analys. Retrograd analys innebär att man på ett eller annat sätt ska räkna ut hur den aktuella ställningen har uppkommit.

Winchloe - ett program för schackproblem skrivet av Christan Poisson. Språk franska men med hjälpfil på engelska. Databasen innehåller 100000 problem.

Upp!Startsida!

Diagramverktyg och schackfonter

Alpine Fonts - fonter för schack och andra spel.

Chess Captor är ett program för att skapa schackdiagram.

Chess Helper v3 är ett nästan gratis program för att skapa schackdiagram.

ChessMaker - verktyg för schackdiagram på nätet.

ChessOle - gratis schackdiagramverktyg för Windows, som kan infogas i nästan all slags text. Språk: tyska.

ChessUp.net - skapa schackdiagram gratis online.

Chess Word Macros & Fonts - sektion hos Chessvariants, som sköts av Hans Bodlaender.

Czech - HTML generator for Chess av David Zechiel, skapar automatiskt HTML för schackpartier. Generatorn demonstreras också på webbsidan.

DIAGOL är ett PHP-program, som skapar schackdiagram dynamiskt utifrån en angiven ställning i enlighet med sedvanlig notation (fast på franska) eller utifrån en FEN-notation.

DiagTransfer kan kopiera schackdiagram till andra program eller webbsidor.
Manualen har också översatts till svenska
av Hans Eriksson.

Enpassant - den danska klubben har en mycket omfattande förteckning över nerladdningsbara verktyg för schackdiagram och fonter i olika sammanhang.

EPD2diag V1.5P5 produceras av Rebel. Ett program för att skapa schackdiagram, som dessutom kan knytas ihop med en analysmaskin, Rebel Decade 2.0. Utförlig produktbeskrivning på Rebels hemsida.

FullChess FEN-Editor and Position Generator tillåter skapandet av olika schackställningar, särskilt för Fischer Random Chess och dess regler för rockad, men naturligtvis även för normala schackpartier.

GenDiagW - ett program, som enkelt genererar schackdiagram. Språk: franska och engelska.

JDIAG, Java Chess Diagram Applet, framför allt avsett för desktop publishing.

Schachdiagramm-Editor för att infoga schackdiagram i texter för tryckning. Programmet har utvecklats så att ställningar kan sparas i en databas. Språk: tyska.

WebChess Designer - gratisprogram för att skapa schackdiagram, inte bara för webbplatser.

Turnerings- och administrationsprogram

Länkar till sidor som framför allt ägnar sig åt hur turneringar ska organiseras och administreras, finns i kategorin Turneringar.

Chess Club Manager - ett administrationsprogram för schackklubbar. SchoolChess.com producerar också interaktiva undervisningsprogram för schack.

Chess League Manager är ett turnerings- och administrationsprogram, som ursprungligen utvecklades 2008 för Oldenburgs schackdistrikt i Ostfriesland, Tyskland. Projektet har sedermera vuxit och sysselsätter idag schackspelare som utvecklare runtom i Tyskland. Det är ett gratis plugin-program för Joomla, ett publikationsverktyg (CMS). Det innehåller en rad nödvändiga funktioner och har t.o.m. börjat användas utanför Tyskland. Språk: tyska.

Chess Manager är ett program, som har utvecklats av Poul Erik Riis och Jens Riis. Det lottar, lägger ut ronder, beräknar rating, placering och slutresultat med mera. Gratis. Språk: danska.

Chess Tournament Management Program - nytt turneringsprogram som utvecklats av FIDE.

Fianchetto är ett gratis program för handhavandet av turneringar enligt schweizersystemet. Det är inte avsett för online-turneringar utan för traditionella schackturningar.

FischerRandom är ett gratis turneringsprogram, som har utvecklats av Nicklas Johansson. Det användes i samband med distriktsmästerskapen i Stockholm den 31/3 2002. Zippad fil.

JavaPairing - detta är verktyg för att sköta en schackturnering, för lag eller enskilda, bl.a. registrering av spelare, spelronder, resultat, ranking och korstabeller, resultatrapporter till schackförbund och schacksidor. Integrerade turneringsupplägg är Swiss Dutch FIDE, Swiss Dubov, Swiss Simple, Swiss Perfect Colours, Amalfi Rating och Round Robin. Språk: tyska, engelska, franska och italienska.

MonradMester 2.1 - programmet började utvecklas redan 1994. MonradMester kan hantera grupper på upp till 64 spelare i 14 ronder, beräknar placeringar och rating för en hel turnering och innehåller också en klubbdatabas, turneringsbudget och så vidare. Gratis. Språk: danska.

NextPairing - gratisprogram för administration av turneringar i enlighet med schweizersystemet. Det är ett enkelt program, men det är fullt tillräckligt för interna klubbturneringar. Ladda ner programmet från ”Download”-sektionen på SK Langens klubbsida. Språk: tyska.

PairTwo 3.07 är ett lottningsprogram, som används av det belgiska schackförbundet. Programmet har konstruerats av Bernard Malfliet. Gratis. Språk: franska.

P.A.P.I. (Programme d´Appariement Pour Internet) av Erick Mouret. Den senaste versionen bär beteckningen 3.0. Språk: franska.

P.A.S.S. (Programme d´Appariement au Système Suisse) för schackturneringar med GNU/Linux. Språk: franska.

Rundenturnier Verwaltung - ett turnerings- och administrationsprogram. Det finns en demoversion på 25 Mb. Språk: tyska.

Schach-Ergebnisdienst, som har utvecklats alltsedan 2006, är ett program för att online administrera seriespel. Källkoden är öppen. Det används av en del tyska schackförbund på delstatsnivå liksom distrikt.

SchachVereinBoss 2000 - fem olika turnerings- och adminstrationsprogram med olika uppgifter. Utförlig produktbeskrivning finns. Språk: tyska.

Sevilla är ett turneringsadministrationsprogram av JP Hendriks - se även partiuppspelaren Montreux.

SOSS är ett program av den sort som fastställer vilka spelare som ska mötas i en schacktävling, ofta kallade "lottningsprogram". Det skiljer sig en del från andra lottningsprogram genom att ha ett starkt fokus på att ta hand om hela tävlingen, inte bara själva lottningen. Språk: Svenska och engelska.

Swiss Chess producerar program för att organisera turneringar.

Swiss Master är ett turneringsprogram, som är godkänt av FIDE. Den senaste versionen från 2008 håller på att uppdateras.

Swiss Perfect ett turneringsprogram, som bland annat används av Australiens schackförbund. Demoversion som fungerar i 30 dagar.

Swiss-Sys - ett program för att organisera turneringar. Demoversion finns.

Systeem Keizer - nederländskt turnerings- och administrationsprogram. Programmet uppdaterades senast i september 2004.

TDX v1.5 tillämpar schweizersystemets lottningsregler och klarar, enligt konstruktören Kent Smotherman, av små och medelstora turneringar. Språk: engelska.

Top Turnier 9.6.6 - detta gratisprogram, som ursprungligen utvecklades som ett DOS-program 1995, kan köras under alla Windows-versioner. Senast uppdaterat den 2/2 2010. Språk: tyska.

Torneos 2.0 - ett gratis turneringsprogram för att sköta turneringar, där alla möter alla, med maximalt 29 spelare. Programmet räknar fram de ändringar i i spelarnas Elo, som en turnering kan ge upphov till. Språk: spanska.

Tournament Director tillåter en att organisera och genomföra schackturneringar. Programmet är speciellt utformat för att genomföra turneringar enligt det brittiska schackförbundets regler och bestämmelser.

TurneringsService 6.01 ger möjlighet till automatisk internetpublicering, en automatisk välkomst-/informationssida, anmälningsformulär via nätet, fortlöpande resultatservice, partier för uppspelning och mer därtill. Språk: norska, engelska med flera.

Turniersystem – programmet organiserar turneringar enligt schweizersystemet och FIDE:s regler. Detta kan antingen ske via webbsidan eller genom att man ladddar ner och köper programmet. Språk: tyska.

Vega är ett turneringsprogram i enlighet med FIDE:s regler. Konstruktören beslöt att utveckla detta program beroende på mycket negativa erfarenheter från en schackturnering, där ett annat vanligt program användes. Språk: Italienska.

Windows TD - ett schweizerlottningsprogram. Demoversion finns.

Windows-Turnierverwaltung 4.12, som utvecklats av Hans-Jürgen Werner och som kan laddas ner från SK Freisings webbplats, kan administrera turneringar med maximalt 39 ronder och 254 spelare. Språk: tyska.

Upp!Startsida!

Diverse tillbehör

Autoplayer 232- utrustning och program, som gör det möjligt att låta två schackprogram på varsin dator att spela mot varandra.

Black Eagle är ett litet program, som kan konvertera partier som sparats i Yahoo Chess Game Notation till PGN-format. Gratis.

CBASCII är ett program för att konvertera ChessBasefiler till och från olika ASCI-format, det vanligaste är PGN-formatet.

Erik Cederlöf, SchackOnline, har framställt en webbaserad ratingräknare.

Chess Calculator, med vars hjälp man kan bestämma sin ELO-rating. Gratis.

Chess Clock - ett gratisprogram, som fungerar som schackklocka, och som kan installeras på exempelvis en portföljdator, som kan ställas upp vid schackbrädet.

Chess Game Notation File Converter - detta program konverterar partier med schacknotation i PGN-format från ett språk till ett annat. Det är ju ett problem att pjäserna har olika förkortningar på olika språk. Konvertering från grekiska, tyska, franska, italienska och spanska till/från engelska ingår redan. Men det är möjligt att lägga till egna konverteringsspråk i programmet.

Chess (not only) for UNIX innehåller en rad hjälpprogram, bl.a. ett uppstartningsverktyg för xboard, en DGT-maskin för Linux, båda i betaversion.

ChessOnMobile är den första internetbaserade schackapplikationen som är speciellt utformad för att följa schackpartier snabbt och enkelt på smarta mobiler eller surfplattor. Partier uppdateras dagligen.

Chess Rating Calculator - Chess Express Ratings, Inc. har en webbaserad ratingkalkylator. På sidan diskuteras också bristerna med det nuvarande ratingsystemet.

Chess Software Tools säljer olika slags program för att formatera eller hantera partier i PGN eller FEN.

DGTProjects producerar DGT Chess Clock, en elektronisk schackklocka, och DGT Electronic Chess Board, som kan kopplas ihop med en vanlig dator. Om man spelar långa partier på internet eller mot ett schackprogram, så är det en fördel att pröva dragen på ett bräde.

Elo Calc 2.6 - ELO-kalkylator.

Elo-kalkulator for sjakk - norsk webbaserad ELO-kalkylator.

Harald Lögdahl, som spelar i Eskilstuna SK, har utvecklat ett program, Sendchessgames, med vars hjälp man skickar upp PGN-filer till en javauppspelare på Internet. Dessutom har han skapat ett lottnings- och rankingberäkningsprogram.

Nalimov Tablebase Server är en interaktiv webbaserad slutspelsdatabas, som har producerats av Lokasoft, som också står bakom ChessPartner.

Rankingprogram konstruerades av Jan Carlsson, Järfälla, 1999.

Rating 2004 är enligt produktinformationen ett kraftfullt, lättkonfigurerbart verktyg för att arbeta med FIDE:s schackrating, antingen hemma vid datorn eller under en schackturnering. En fullt funktionell version kan testas under 20 dagar.

Yahoo 2 PGN Converter - detta webbaserade verktyg konverterar ett parti som sparats i Yahoo-format till PGN. Douglass Davis
har förbättrat detta program genom att han har fixat några buggar. I hans version fungerar programmet nu med Firefox och kan hantera en passant och oavslutade partier.

Web-Abfrage der Nalimov Endgame Tablebases - du kan sätta upp en ställning med maximalt sex pjäser, inklusive kungar, och sedan räknar det webbaserade programmet ut hur många drag det behövs för att till exempel vit ska sätta svart matt. Olika varianter anges också. Språk: tyska.

Programmering

A Beginner´s Guide to Chess Programming - denna koncisa inledning till schackprogrammering har sammanställts av Adam Oellerman, som själv har skrivit ett program för dam och som håller på att utveckla en schackmaskin.

A guide to Endgame Tablebases handlar om hur man sätter upp slutspelsdatabaser.

A Tour of My Chess Game innehåller en detaljerad beskrivning om hur man konstruerar en PGN-läsare.

Beta Chess handlar om testning av betaversioner av kommersiella schackprogram.

Len Ameeral, som utvecklat programmet Queen, har en hel del information om schackprogrammering på sin sida.

ChessGML betyder Chess Game Markup Language. Det är en applikation av XML, World Wide Webs Consortiums Extensible Markup Language. ChessGML syftar till att tillhandahålla ett öppet, standardiserat dataformat för utbyte och publicering av alla slags schackdata.

ChessPatterns.com innehåller länkar till sidor, som behandlar olika aspekter av schackprogrammering.

Chess Programming - sex artiklar om schackprogrammering av Francois-Dominic Laramée.

Chess Programming Wiki är en skattkammare för information om hur man programmerar datorer att spela schack. Målet är att tillhandahålla en hänvisning för varje aspekt av schackprogrammering, information om programmerare, forskare och schackmaskiner. En synnerligen innehållsrik webbsida.

Comment les ordinateurs jouent-ils aux échecs (Hur datorer spelar schack) - en artikel av Vincent Renardias om schackprogrammeringens historia och om vilka tekniker som använts. Språk: franska.

Como funcionan las programas de ajedrez - en kort artikel om schackprogrammering av Antonio Dieguez. Språk: spanska.

Computer Chess Programming av Paul Verhelst med massor av länkar till dataschack.

Computer Schach und Spiele är en ledande tysk webbplats om dataschack.

Dark Thought har skapats av Magnus Gille och Ernst A.Heinz. Sidan innehåller en utförlig beskrivning av Dark Thoughts konstruktion, turneringsresultat och så vidare.

Digital Chess är en onlinetjänst, som inte bara erbjuder dataschacknyheter från hela världen utan också hjälp med att konstruera schackprogram. Publicerar ett nyhetsbrev. Språk: Grekiska och engelska.

Geometry - the online learning center - med ett åttiotal länkar till dataschack.

How chess computers work - intressant artikel av Marshall Brain (!) om schackprogrammering. Enligt honom finns det 10 upphöjt till 120 möjliga positioner på schackbrädet. Som jämförelse kan nämnas att universum beräknas innehålla endast 10 upphöjt till 75 atomer.

How computers play chess - kort artikel om schackprogrammering av Neels Groenwald.

International Computer Games Association, tidigare ICCA, bytte namn 2002 för att markera ett bredare intresse för hur datorernas spelkapacitet, bland annat ifråga om schack, kan bidra till förståelsen av artificiell intelligens och mänskliga spelerfarenheter. ICGA är knutet till universitetet i Maastricht, Holland.

Louis Kessler´s Chess and Computer Chess Links . Louis Kessler var själv involverad i schackprogrammering på 70-talet.

Jeff Mallets hemsida innehåller länkar till sidor om schackprogrammering, programmerare, turneringar mellan schackprogram och så vidare.

Mediocre Chess - för den som vilja följa processen med att skapa en schackmaskin.

Memory versus Search in Games - titeln på Dennis Breukers doktorsavhandling från 1998, som behandlar artificiell intelligens och dataspel (huvudsakligen schack och ”Domineering”). Språk: engelska och nederländska.

PermanentBrain är en tysk webbplats om dataschack.

Programming a Computer for Playing Chess skrevs av Claude Shannon för Philosophical Magazine 1949.

Projekt D3 Schackdator - en projektbeskrivning från institutionen för datavetenskap vid Chalmers i Göteborg.

Schackprogram i Javascript - för den som är intresserad av att veta hur ett schackprogram i Javascript fungerar. Språk: svenska.

Schachprogramm - en mycket initierad Wikipediaartikel om hur schackprogram är konstruerade. Hittills endast på tyska.

Schackdatorer - utveckling och framtid - artikel av Daniel Hedberg från 1996.

Schackprogrammet Amundsen - John Bergbom har skrivit en intressant uppsats (pdf-fil) om schackprogrammering. Det finns tre grundläggande beståndsdelar i ett schackprogram: draggenerering, sökning och en evalueringsfunktion. Amundsen spelar på FICS.

Schackspelande datorer – hur fungerar de? - Joakim Östlund och Patrik Lindegrén skrev denna uppsats oktober 2004.

Sjakk og Data - Odd Gunnar Malin från Nordnorge har lagt upp en partisamling, Norbase, utvecklat flera schackrelaterade program och har också konstruerat PolarChess, en WinBoardkompatibel maskin.

The Yellow Bishop Computer Chess Center med 79 artiklar om ämnet.

Upp!Startsida!

Programmerare

Många av länkarna till de olika schackprogrammen ger också upplysningar om programmerarna.

Colin Frayn´s Home Page - Colin Frayn har programmerat schackmaskinen Beowulf. Hemsidan innehåller även material om programmeringsteori.

Robert Hyatt, biträdande professor vid University of Alabama, Craftys skapare, fortsätter utvecklingsarbetet med denna schackmaskin. Han kan enkelt nås via e-mail för diskussion och frågor kring schackprogrammering.

Steffen Jacob har utvecklat schackprogrammet Hossa.

Bill Jordan, har skrivit flera schackrelaterade program, bland annat Chess Teacher 1.2, Chess Rater och Chess Analyzer.

Peter McKenzie som har skapat schackmaskinen LambChop har också konstruerat PGNres, ett verktyg för att analysera PGN-filer.

Bruce Moreland har konstruerat Ferret och Gerbil. Ferret, ett starkt program, brukar delta i turneringar mot kommersiella program, men programmet kan varken köpas eller laddas ner. Gerbil är en schackmaskin.

Ed Schröder, som skapade den första versionen av Rebel 1980, berättar om Rebel och schackprogrammering överhuvudtaget. Språk: engelska.

John Stanback började programmera Zarkov 1989.

Alain Zanchetta har skrivit flera program: en PGN-läsare, ett e-mailschackprogram för Smartphone och en Elo-kalkylator. Dessutom samlar han på elektroniska schackbräden. Språk: franska.

Franck Zibi utvecklar schackprogrammet Zchess, som senast uppdaterades den 29/12 2000. Det har placerat sig som tvåa i en dataschackturnering i Frankrike.

Övrigt

Valentin Abillo har skapat en sida med schackproblem för schackprogram. Språk: engelska.

About this particular Macintosh (ATPM) innehåller några recensioner av de bästa schackprogrammen, som fungerar i Macintosh.

Ajedrez y Computadoras är en slags hedersbetygelse till de maskiner, d.v.s. portabla schackdatorer, som har gett webbmastern en hel del angenäma stunder. Sidan innehåller historia kring de elektroniska schackbrädena, bilder och produktinformation. Språk: spanska.

Chess Advance av Jorge E Caballero handlar om schackprogrammering i allmänhet och schackmaskiner i synnerhet. Webbsidan innehåller också en avdelning med olika program, som konstruerats av mexikanska programmerare. Språk: spanska.

ChessComputers.org - Ismenio Sousa har skapat denna sida i syfte att utbyta information om portabla schackdatorer och hithörande samlarverksamhet.

Chessgraphics by Wilhelm med grafiska filer, speciellt GUI-uppsättningar och logotyper, för schackprogram.

Chess Pages - Free chess är varken en recensionsida eller en personlig sida. Den vänder sig i stället till schackspelare, som är intresserade av att veta hur schackprogram skulle kunna hjälpa dem att förbättra sitt spel, liksom att spela upp, spara och analysera partier. All föreslagen mjukvara i sammanhanget är gratis.

Chess Town med länkar till en rad schackprogram, både amatör- och kommersiella, liksom till partidatabaser.

Computer History Museum i Mountain View, Kalifornien, öppnar en utställning om dataschack, som också finns tillgänglig online, i september i år (2005). Den följer utvecklingen kronologiskt från Turing och Shannon till utvecklingen av schackmjukvara och bataljerna med Deep Blue.

CXR Chess Toolbar - Chess Express Ratings har tagit fram en speciell verktygsrad för schackspelare. Se vidare presentation!

Walter Eigenmann ägnar sig åt dataschackets utveckling de senaste åren. Han har rangordnat de 200 bästa schackprogrammen och de femtio bästa programmerarna utifrån en databas med 120000 partier mellan schackprogram. Språk: tyska.

Free Chess Programs - Zarkon Fischer presenterar ett urval av schackmjukvara, som kan laddas ner gratis från Internet.

Het Overtom Schaakcomputer-Museum är ett museum för portabla schackdatorer – en del mycket spektakulära - från alla de viktigaste tillverkarna. Samlingen är mycket omfattande. Språk: nederländska och engelska.

Hur man använder de bästa gratisprogrammen - artikel om WinBoard, Crafty och olika klienter publicerad på den belgiska schackklubben le Cercle d'Echecs de Lièges hemsida. Språk: franska.

Garry Gasparov har skrivit en mycket intressant och läsvärd essä, "The Chessmaster and the Chess Computer" i The New York Review of Books.

La capacidad combinativa de los programas de ajedrez - Sandro Sirani, veteranspelare från Venezuela, har testat ett antal kommersiella schackprogram mot ett antal ställningar och han är inte alltför imponerad. Språk: spanska.

Lin4Chess (eller hur pingvinerna spelar schack) – målet med sidan är att undersöka hur GNU/Linux-miljön fungerar med avseende på schackmjukvara och schackspel på internet. Språk: franska.

Logiciel de Jeu d´Echecs - Cercle d'Echecs Moissac-Castelsarrasin har publicerat en serie översiktliga artiklar om schackmjukvara, bl.a. schackmaskiner. Språk: franska.

MacChess tillägnas schack på Mac och listar alla slags program, som kan köras på Mac.

Macintoshmjukvara för schack - den som letar efter schackmjukvara för sin Macintosh, rekommenderas leta bland dessa 67 program i dmoz förteckning.

Museo español de computadoras de ajedrez - ett välförsett spanskt museum för elektroniska schackbräden.

Museum of Chess Programs - här kan man hitta en del gamla schackprogram, som inte alls ska underskattas. Vad sägs om Fritz 1, Chess Genius 1 och Chessmaster 2000?

PerroMaster - en sida från Paraguay, som först och främst förtecknar gratis schackmjukvara, men även en del andra resurser. Språk: spanska.

Schachcomputer.info - Wiki är ett uppslagsverk, som har skapats av ett nätverket Schachcomputer.info och som ständigt utvidgas av detta och alla andra schackdatorfantaster. Uppslagsverket innehåller omfattande information om schackdatorer, program, programmerare och tillverkare. Språk huvudsakligen tyska, men även engelska och franska i viss utsträckning.

Schachprogramme unter Linux förtecknar - och går igenom – ett antal schackprogram och –maskiner som kan köras under Linux. Språk: tyska.

The ChessBrain Network är ett projekt för att knyta samman ett stort antal datorer i världen för att tillsammans spela schack. Rekordet hittills är 673 samverkande datorer.

Triad Chess är en applikation för smartphone och tablet-datorer för tremannaschack. Se utförlig produktinformation. Språk: engelska och franska.

WebAjedrezElectronico ser som sin uppgift att erbjuda information om schackdatorernas och -programmens värld och samtidigt fungera som en mötesplats för alla som älskar dessa outröttliga spelkamrater. Språk: spanska.

Upp! Startsida!

 

eXTReMe Tracker

 

SCHACKPORTALEN