Schacklitteratur

 

FIDE:s tränarkommission rekommenderar dessa schackböcker på engelska, ryska, spanska och tyska.

John´s Chessbooks Reviews innehåller en mängd korta och koncisa recensioner av schacklitteratur.

Harald Keilhack, aktiv spelare på elitnivå, som driver schackförlaget Kania, skriver också utförliga och självständiga beskrivningar av de böcker som förlaget säljer (utöver den egna produktionen). Dessutom skriver han varje vecka en krönika i Stuttgarter Zeitung. Krönikorna finns samlade på Rochade Kuppenheims hemsida. Språk: tyska.

Littérature échiquéenne innehåller mycket korta kommentarer till olika schackböcker. Språk: franska.

Ignacio Marin har en del recensioner av schacklitteratur. Språk: engelska.

John Watsons bokrecensioner publiceras på London Chess Centres hemsida.

Randy´s Revealing Reviews diskuterar schackböcker, tidskrifter och schackresurser "utifrån den praktiske spelarens perspektiv". Randy Bauer är själv nationell mästare.

Schach in der Literatur - Udo Harms samlar på ?och recenserar ?romaner, där schack förekommer som tema. Hans absoluta favoriter är Vladimir Nabokovs ”Han som spelade schack med livet?och Stefan Zweigs ”Schacknoveller? Språk: tyska.

Schach-Profi-Verlag Dreier - tyskt schackförlag, som har anlitat spelare från Heidelberg-/Karlsruheområdet att skriva bokrecensioner.

SK 1980 Gersheim har en sektion med korta bokrecensioner. Språk: tyska.

The Patzer´s Book Review - en recensionsavdelning av vanliga schackspelare för vanliga schackspelare. Det heter att ”starka? spelare, som stormästare och internationella mästare, läser schackböcker med helt andra ”glasögon?än ordinära spelare.

www.freechess.info har en recensionsavdelning av schackböcker. Språk: tyska.

Schackmjukvara

About this particular Macintosh (ATPM) innehåller några recensioner av de bästa schackprogrammen, som fungerar i Macintosh.

Chess programs for mobile phones - detta är den mest omfattande förteckningen på nätet över schackprogram för mobiltelefoner, vilka för övrigt också recenseras. Den här typen av program går en ljus framtid till mötes.

Chess Programs for Pocket PC and Palm devices - innan Axel Schumacher började skriva denna recension, trodde han att det bara skulle ta några dagar att skriva den. Men han upptäckte snart att det fanns över 60 program i denna kategori.

ChessReviews.com tidigare Chess Widower´s Home Page, publicerar mycket initierade och välskrivna recensioner av Bob Pawlak. Han har också gett ut boken "Chess Software Sourcebook", som går igenom de flesta kommersiella schackprogram, och som har fått mycket beröm.

Commercial Chess Programs: A Comparison av Cock de Gorter. Artikel.

LePoint innehåller en kort artikel om schackprogram, i första hand en jämförelse mellan Fritz 8 och Chessmaster 9000. Språk: franska.

Pawns n pieces innehåller bland annat recensioner av schackmjukvara.

Schachprogramme av Uwe Zedtler är en sida med korta recensioner av schackprogram, nerladdningsmöjligheter och så vidare. UZ har ett förflutet som programmerare och är särskilt intresserad av schackprogrammens öppningsbibliotek. Språk tyska.

SC Leinzell har en avdelning med recensioner av aktuell schackmjukvara. Ibland medarbetar också Stefan Meyer-Kahlen, Shredders skapare. Språk: tyska.

Chess Programs recenserar schackprogram. Språk: engelska och italienska.

Både schacklitteratur - och mjukvara

ChessBookReviews.com med recensioner av schackrelaterade böcker, schackmjukvara, schackdatorer och videos. ChessBookReviews.com försöker aktivt värva stormästare och internationella mästare som recensenter.

Tim Harding´s Reviews - recensioner av både schacklitteratur och mjukvara.

Rochade Kuppenheim - det är mest ChessBase-CD:n, som recenseras av klubbmedlemmar, inte bara schackspelare med titlar utan även hobbyspelare.

Marsh Towers - Sean Marsh´ blogg innehåller minst 150 schackrecensioner.

Seagaard ChessReviews - huvudsyftet är att recensera schackböcker, schackmjukvara och schackvideos. Förlag, författare, schackbutiker etc. förtecknas också. Dessutom kan man abonnera på ett nyhetsbrev på engelska. Sidan drivs av Søren Søgaard, som till sin hjälp har sex andra recensenter. Den danska versionen uppdateras inte längre. Välgjord och välbesökt sida med massor av välskrivna recensioner.

Upp! Startsida!

DISKUSSIONSGRUPPER

About Chess har ett välbesökt diskussionsforum, där det gjorts 28550 inlägg (26/9 2003) sedan 2001, men många inlägg är snarare enkla frågor

Artful Dodger´s Chess Chat är en fri e-maillista om schack.

Behind ChessLib - Arild Fredriksen har skapat en diskussionsgrupp i anslutning till sin partisamling, ChessLib. Språk: engelska.

Chess2U är ett diskussionsforum om schackprogram. Massor av tips om nya schackmaskiner och ratinglistor.

ChessBanter.com - en ”webbportal till de finaste diskussionsgrupperna om schack? Det är fråga om ett gränssnitt, som erbjuder aptitligare läsning av Usenets diskussionsgrupper, rec.games.chess. Men dessa diskussionsgrupper är inte modererade och därför stämmer inte omdömet ”finaste?

Chess Chat Forum - mycket välbesökt australiensiskt schackforum. Den 17/12 2005 hade 1040 medlemmar postat 76995 inlägg i 3000 trådar.

Chess Chit Chat är en diskussionsgrupp, som är knuten till Planet Chess.

Chess Circle har en diskussionsgrupp med 5391 registrerade användare, som till dags dato har skrivit 28760 inlägg. De äldsta användarna registrerade sig redan 1987?/p>

ChessLeaders.com - 946 medlemmar hade postat 4900 inlägg i 659 trådar den 14/11 2010.

Chess Obsession Forum med blogg, diskussionsforum och chattrum.

Chessopolis har också ett diskussionsforum, som inte verkar alltför välbesökt.

Chessportal.de - tysk diskussionsgrupp. 101 medlemmar hade den 8/7 2004 gjort 6954 inlägg.

Chess Problem Discussion Board - diskussionsgrupp om schackproblem. 92 användare hade postat 491 inlägg den 21/8 2004.

ChessPublishing.com har en diskussionsgrupp om spelöppningsteori.

Chess Reviews mailing list sköts av Bob Pawlak, som skriver inträngande recensioner av schackmjukvara.

ChessTalk.com är en kanadensisk diskussionsgrupp.

Chessville har ett diskussionsforum med viss ungdomlig karaktär.

Computer Chess är en sida, varifrån man kan söka sig vidare till olika diskussionsgrupper om schackdatorer och -program.

Computerschach-Forum är knutet till Gambit-Soft. Språk: tyska och engelska.

Die Schachkiste - tysk diskussionsgrupp om schack och schackmjukvara med drygt 100 medlemmar.

DtoC med undertiteln "Bringing chess players together" är en schackrelaterad gemenskap, där folk kan träffas, chatta, spela och ha trevligt och utbyta schackupplevelse.

Echecs-Analyses - ett diskussionsforum för schackanalyser med 40-talet medlemmar. Språk: franska.

English Chess Forum - ett hem för diskussioner på den engelska schackscenen.

Foro del ajedrez vasco - en mötesplats för baskiska schackspelare. Språk: spanska.

France Echecs - diskussionsgrupp på franska.

ICCF Forum - diskussionsgrupp knuten till International Correspondence Chess Federation. Den 10/6 2007 hade diskussionsgruppen 192 registrerade användare, som hade gjort 817 inlägg i 233 trådar.

Instant Chess - fransk diskussionsgrupp med 30 medlemmar, som tillsammans har postat 1281 meddelanden (18/3 2006).

La Dama Negra - den svarta damens diskussionsforum med rätt så många inlägg. Språk: Spanska.

La Place Publique de Notzaï - en diskussiongrupp knuten till Notzaï. Språk: franska.

L´Échiquier Braille är en mötesplats för synskadade schackspelare. Språk: franska.

Los Jugadores opinan försöker skapa en plattform för en ocensurerad diskussion mellan spanska schackspelare, eventuellt med målet att omvandla den till en mer sammanhållen grupp.

Rook House - namnet på denna diskussionsgrupp är hämtat från ett uttalande av Bobby Fischer, i vilket han förklarar sig vilja bygga sig ett hus i form av ett torn.

Rybka Chess Community Forum är en mycket välbesökt diskussionsgrupp. Diskussionsämnena begränsas absolut inte till Rybka.

Schaaklog.nl är ett forum för holländska schackspelare. Det har två uppgifter, dels att förmedla intressanta artiklar till läsarna, och dels att fungera som en möjlighet för medlemmarna att publicera sig. Språk: holländska.

Schachburg - nytt tyskt diskussionsforum, som när detta skrives (21/4 2012) har 126 användare.

Schachcomputer.info är ett tyskspråkigt forum om dataschack. Forumet hade 383 medlemmar, som tillsammans hade gjort 13743 inlägg under 1851 trådar den 29/6 2008.

Schachfeld.de - tysk diskussionsgrupp, som den 18/2 2006 hade 504 medlemmar, som tillsammans hade gjort 4429 inlägg under 684 trådar.

Schachforen.de - diskussionsgrupp om schack på tyska.

Schachforum64 - såväl nybörjaren som mästaren kan skaffa sig och utbyta information med likasinnade i detta forum. Här analyseras och kommenteras inte bara aktuella partier utan det rapporteras också om blixt-, korrespondens-, datachack liksom problemschack. Språk: tyska.

Schachwerkstatt - välskött tysk diskussionsgrupp, i huvudsak om dataschack.

Schach Forum - tysk diskussionsgrupp med 42 registrerade användare, som har skrivit 4615 inlägg till dags dato (17/11 2005).

Schackforum (numera Schacksnack) har ett diskussionsforum - se i övrigt "Inkörsportar till schack". Detta - och Schackpalatsets - är de enda som finns i nuläget för svenska schackspelare på riksplanet.

Schackpalatset har också ett diskussionsforum - se i övrigt "Inkörsportar till schack".

SCID-Forum är ett diskussionsforum kring SCID, en populär gratis partidatabas.

SimpleChess är ett nystartat, fritt diskussionsforum för alla schackspelare. Man kan posta alla slags meddelanden om nyheter, turneringar, dataschack och man kan även partier i java.

SpaceChess.de - ny (29.03.2006) tysk diskussionsgrupp med 104 användare, som skrivit 1883 inlägg i 247 trådar.

The Chess Discussion List - en diskussionslista om schack.

The Chess Exchange har 96 registrerade användare, som totalt har postat 281 inlägg (26/9 2003). Bland medlemmarna märks flera kända schackspelare.

The Correspondence Chess Message Board är knutet till Correspondencechess.com.

The Ninja Boards - denna välbesökta diskussionsgrupp upprätthålls av ChessNinja.com i samarbete med TWIC.

Usenets diskussionsgrupper saknar diskussionsledare (moderatorer), vilket innebär att vem som helst kan skriva inlägg i dessa grupper. Det betyder också att det ibland dyker upp en del märkliga inlägg, som inte har med schack att göra eller som är utformade som rena personangrepp. Detta får man leva med. Diskussionsgrupperna "rec.games.chess." har fler deltagare än "alt.chess"-grupperna. Själv följer jag nästan dagligen rec.games.chess.computer och rec.games.chess.misc.

rec.games.chess.analysis rec.games.chess.computer rec.games.chess.misc
rec.games.chess.play-by-email rec.games.chess. politics alt.chess alt.chess.bdg
alt.chess.ics alt.games.chess gnu.chess (diskussionsgrupp om gratis schackprogram)

Veggavisen sjakk är ett diskussionsforum med drygt 270 medlemmar, när dessa rader skrives, knutet till Nettavisen. Språk: norska.

www.freechess.de - livaktigt och välskött tyskt diskussionsforum med många deltagare.

www.quebecechecs.com - diskussionsgrupp från Quebec med 138 medlemmar, som gjort omkring 2600 inlägg. Språk: franska.

www.schach-fans.de - tysk diskussionsgrupp om schack, som startade i februari 2005.

Your move Chess & Games har ett schackforum och en Computer Chess Club.

Upp!Startsida!

eXTReMe Tracker

 

SCHACKPORTALEN