SVENSKA SCHACKSIDOR
(alfabetiskt ordnade)

Jag har sammanfört alla svenska schacksidor, som förekommer i denna länksamling, till denna kategori för överblickens skull. Med "svenska sidor" menas här både sidor på svenska och sidor av svenskar, som använder engelska.


 

 

 

 

 

 

 

 

A-E F-J K-P Q-U V-Ö

A - E

Agrest schackskola avser att driva olika skolprojekt för att förstärka kopplingen mellan schack och skolarbete med start från tredje klass.

Alarm har konstruerats av Benny Antonsson och Erik Robertsson, båda från Karlskrona. Språk: engelska.

Ulf Andersson (2580) - stormästare, Sveriges bäste spelare genom tiderna - som bäst femma i världen. På ICCFs senaste rankinglista från 2004 är han världstvåa i korrschack.

Antikvariat Claes Olofsson har en del antikvarisk schacklitteratur för försäljning.

Arboga Schackklubb har också en del material om Arbogas store son, Ulf Andersson.

Blind Chess for DOS - Mats Winthers program är avsett för blindschackträning, men det kan också visa brädet. Programmet fungerar i alla versioner av Windows liksom i en hel del handdatorer. Språk: engelska.

Bo Aurells schacksida är en schacksajt med kommenterade mästarpartier.

Blip.se (f.d. TV 4 i Sverige) har bland annat en spelplats för schack. Blip.se har varit enda svenska spelplatsen för schack i realtid. Spelplatsen bygger på samma koncept som Yahoo, Pogo med flera, d.v.s. man skapar ett schackbord, utmanar en spelare eller väntar på att någon ska slå sig ner. 233 spelare var inloggade kl. 22.16 den 28/1 2005.

Gunnar Blomstrand genomför den så kallade 64-testen, som är ett försök att se vilket schackprogram som gör flest "mänskliga" drag. Han har också en kommenterad förteckning över partidatabaser på nätet. Dessutom genomför han turneringar med Winboardkompatibla schackmaskiner och hans ratinglista upptar 148 maskiner.

Erik Cederlöf, SchackOnline har framställt en webbaserad ratingräknare.

Chess Award genomför årliga omröstningar om bästa schacksida i olika kategorier. Utmärkelsen initierades ursprungligen av Berndt Andersson, knöts sedan till Schacknyheter och har nu fått en egen hemsida. Årets omröstning pågår. Språk: engelska.

ChessComment kan användas både för att spela via e-post och till att fortlöpande analysera och kommentera partierna. Mycket lättanvänt. Instruktioner på franska, engelska, tyska och svenska.

Chess Composition Books - elektroniska utgåvor, antingen zippade eller i pdf-format, av böcker, som inte längre omfattas av copyright. Ansvarig Anders Thulin.

Chessfighter.com vänder sig till schackspelare från hela världen, som är beredda att ge sitt hedersord på att de inte bjuder eller accepterar remi förrän det är dödremi i slutspelet. Initiativtagare: Ari Ziegler. Språk: svenska och engelska.

Pia Cramling (14W/2509) har skaffat sig en hemsida. Hon är Sveriges bästa kvinnliga schackspelare genom tiderna och har i många år tillhört världseliten. Hon är bosatt i Spanien och spelar i många europeiska klubblag.

Daniels schacksajt - liten, men välgjord sida med schackhistoria, ordlista med mera.

Echecs-Courriel.net - fransk spelplats för e-postschack. Instruktioner på franska, engelska, tyska och svenska. Ett program för e-postschack, ChessComment, är specialdesignat för spelplatsen.

Embracer - en WinBoard-kompatibel schackmaskin, har konstruerats av Benny Antonsson.

Emgaard ?Karl-Johan Emgård framställer handgjorda schackuppsättningar efter kundens önskemål. Brädet är av kakel och trä. Pjäserna görs i lera med en tyngd i botten för balansens skull. Alla steg i tillverkningen görs av honom personligen.

Eschack.com har framställt ett program, som fungerade den gången jag använde det. Språk: svenska eller engelska. Gratis.

Max Euwe från Nederländerna var världsmästare 1935 ?1937. Max Euwe skrev många schackböcker och var dessutom ordförande för FIDE 1970 ?1978. Utförligare artikel på engelska.

Upp! Startsida!

F - J

Falköpings Schacksällskap har konstruerat en hjälpsida för att underlätta hämtning av partier (ordnade efter spelare) från Pitt Chess Archives.

FIDE:s blixtregler återfinns på U-schacks (Västmanlands läns ungdomskommitté av Mälardalens Schackförbund) hemsida.

FIDE:s schackregler på svenska i översättning av Ulf Norevall.

FischerRandom är ett gratis turneringsprogram, som har utvecklats av Nicklas Johansson. Det användes i samband med distriktsmästerskapen i Stockholm den 31/3 2002. Zippad fil.

Göteborgs Schackförbund, i vilket 18 klubbar ingår.

Hadoques Chessboard - webmastern, som ser sig själv som nybörjare, har gjort denna sida för andra nybörjare. Sidan innehåller kommenterade partier, diskussionsforum, recensionsavdelning och spelplats för korrschack. Språk engelska, men webmastern bor i Stockholm.

Tony Hedlunds hemsida med bland annat partier från SSDF:s databas. Han ger också ut ett nyhetsbrev på engelska om dataschack. Språk: engelska.

Bengt Ingre ?Schackproblem - Bengt Ingre (1934-2000) spelade under hela sitt liv schack, men blev med tiden alltmer intresserad av problemlösningar. Han var också verksam som internationell domare i FIDE. Det finns få hemsidor om problemschack på svenska ?den här är nog den bästa.

Inte bara schack - Lars Grahn, chefredaktör för Tidskrift för schack och schackskribent i Sydsvenskan, har många strängar på sin lyra men ändå tid för denna utmärkta blogg.

Johanna - Johanna, som spelar för SK Framåt i Kalmar, skriver om schack ur ett kvinnligt perspektiv.

Sthig Jonasson skriver essäer om schackets kulturhistoria.

Jonasson förlag ger ut schack, kulturhistoria och estetik.

Jägarns Chesside säljer schackbräden och har ett antal länkar på sin hemsida.

Upp! Startsida!

K- P

Kalabalik - företag i Karlsborgsverken, som bl.a. säljer schackbräden.

Karlstad Allmänna Schacksällskap har anor sedan 1919 - 44 medlemmar i klubben.

Konfys analys sköts Emil Lindahl, psykologstuderande och stundtals schackentusiastisk hobbyskribent. Han spelar för Växjö/Glasrikets SA och har ett nationellt ratingtal på 2239

Sonja Kovalevsky-skolan är en fristående grundskola vid Fridhemsplan i Stockholm, som börjar undervisa i schackteori redan i förskoleklassen. Sonja Kovalevsky var en framstående rysk matematiker, som emigrerade till Sverige.

Kristallens SK i Stockholm förtecknas delvis av nostalgiska skäl, eftersom jag spelade tre partier för klubben i min ungdom, två vinster och en förlust.

Kungsgambit (1. e4 e5 2.f4) behandlas av Tomas Johansson. Språk: engelska.

Limhamns SK har fyra stormästare i sina led, Ivan Sokolev, Jan Timman, Matthew Sadler och Johny Hector samt en på gång. Bra länksamling med bl.a. förteckning över svenska klubbar.

Linkebodas kommenterade schacklänkar är den bästa svenska länksamlingen om schack. Robert Ericsson har satsat på kvalitet framför kvantitet.

Linkebodas schacksidor har också en instruktion om hur man installerar schackmaskiner i WinBoard.

Lunds Akademiska Schackklubb har en välgjord hemsida med bra länkar och nyhetsförmedling, LASK News. Säkert välbesökt.

Lär dig schack med Fritz och Felix är förmodligen det enda undervisningsprogrammet för nybörjare som är översatt till svenska.

Harald Lögdahl, som spelar i Eskilstuna SK, har utvecklat ett program, Sendchessgames, med vars hjälp man skickar upp PGN-filer till en javauppspelare på Internet. Dessutom har han skapat ett lottnings- och rankingberäkningsprogram.

Anders Mattssons hemsida innehåller schackproblem och goda råd om hur man skall lyckas i "lightning" (extremblixt), det vill säga partier på en á två minuter.

Majornas SS - Göteborgsklubb som spelar i allsvenskans div I Södra.

Malmö Allmänna Schackklubb grundades 1922 och har sina spellokaler i centrala Malmö. 90 spelare.

Malungs Schackklubb har fr.o.m. januari 2011 en hemsida på nätet.

Mint Chess har utvecklats av Christan Söderström, Sverige, och programmerats att spela ojämnt. En trevlig idé.

Mitt i schack - Sveriges enda schackprogram i tv! Programmet sänds varje måndag kl. 19.00 med repris onsdagar kl. 22.30 på Öppna kanalen. Se ytterligare uppgifter om kanalinställningar på hemsidan.

Mobi är en schackklient för mobiltelefoner och handdatorer för spel på FICS och ICC. De flesta moderna mobiltelefoner uppfyller de tekniska kraven. Programmet använder engelska eller svenska som språk. Testpiloter sökes också när (7/1 2006) detta skrives.

Mölndals SK- klubb i Göteborg med drygt 50 medlemmar.

Nacka Schackklubb i Stor-Stockholm ordnar återkommande schackundervisning för barn i Skuru skola.

Nelostuote, Finlands största speltillverkare, förklarar schackreglerna på svenska.

Nordvästra Skånes Schackförbund företräder inte mindre än tio klubbar i denna schacktäta del av Skåne.

Orangutangen (1.b4) dissekeras av Marek Trokenheim. Språk: engelska.

Ove P´s hemsida har samlat de grundläggande reglerna för nybörjaren samt ett antal tips för att förbättra spelet.

PHM webshop - svensk återförsäljare av mekaniska och elektroniska schackklockor från Gardé-Ruhla, en av Tysklands äldsta klocktillverkare.

Pinova , en svensk hemsida, hamnar också i kategorin inkörsport. Pinova är bland annat ett förlag. Hemsidan innehåller allt möjligt: teori, debatt, rating, tävlingar och så vidare. Egensinnig och genomtänkt sida. Värd ett besök.

Projekt D3 Schackdator - en projektbeskrivning från institutionen för datavetenskap vid Chalmers i Göteborg.

Upp!Startsida!

Q -U

Rankingprogram konstruerades av Jan Carlsson, Järfälla, 1999.

Ruffian har konstruerats av Per-Ola Valfridsson. Det väckte uppseende bland programmerare av amatörschackprogram, eftersom det med en gång visade sig vara ett mycket starkt program - se även intervju på Arena. Språk: engelska.

Ruffian är en spelstark schackmaskin konstruerad av Per-Ola Valfridsson. Redan den första gratisversionen, 1.0.1, placerade sig genast bland de 20 bästa schackprogrammen på SSDF:s lista. Ruffian 2.0 säljs nu med olika gränssnitt, dels med Arenas gränssnitt av Schachvertrieb Niggemann och dels med ChessPartners gränssnitt av Lokasoft.

Schackbörsen - en svensk auktionsplats för begagnade schackböcker och som ger ett seriöst intryck.

Schackcentralen är en utmärkt startsida om du vill följa svenskt tävlingsschack. Den innehåller match- och turneringsbevakning, uppgifter om allsvenskan, tävlingskalender, klubbförteckning, ratinglistor, partisamlingar och länkar. Informativ och mycket välgjord sida, som dessutom uppdateras i princip dagligen. Det finns sedan hösten 2004 också en serbisk/kroatisk/bosnisk version, Sahovska Centrala.

Schackdatorer - utveckling och framtid - artikel av Daniel Hedberg från 1996.

Schackets Kulturhistoriska Sällskap har som ändamål att främja intresset för schackets kulturhistoria.

Schackforum (numera Schacksnack) välgjord svensk schacksida, som lades ut på nätet mars 2004. Även om fokus ligger på match- och turneringsbevakning, rymmer den också ett välfungerande debattforum, schackproblem och –studier, kåserier och så vidare. Webmaster: Lasse Thomasson.

Schackhjärnbruk - Jesper Hall har sammanställt några schackproblem för Forskning och Framstegs räkning.

Schack i skolan - i Västerås bedrivs schackundervisning på ett stort antal skolor.

Schacknytt, som återupptagit utgivningen, har en bred schacksyn, men ledstjärnan är kvalitet i analys och språk. Svåra teoretiska artiklar blandas med artiklar om öppningar, mittspel och/eller slutspel med kåserande turneringsrapporter. I varje nummer finns en schackskola som riktar sig till klubbspelare. Valda delar av papperstidningen ligger utlagda på hemsidan.

schackOnline var från början en sajt, som lärde ut schackets grunder, men som dessutom har utvecklats till en spelplats - den första svenska - för korrespondensschack.

schackOnline driver en webbaserad spelplats för korrespondensschack ?den första svenska - med inte mindre än 3272 användare (4/2 2005). Gränssnittet är enkelt, men fullt funktionsdugligt. Det finns också ett livaktigt diskussionsforum. Spelplatsen har blivit populär i det fördolda.

Schack Online - ny (20/5 2006) schacksida under uppbyggnad. Man kan spela schack och chatta.

Schackpalatset är ett opretentiöst försök att bygga en schackportal, men som hela tiden utvecklas, med lite av varje om schack. Det finns ett fungerande diskussionsforum också. 671 registrerade medlemmar den 8/8 2004.

Schackprogram i Javascript - för den som är intresserad av att veta hur ett schackprogram i Javascript fungerar. Språk: svenska.

Schackprogrammet Amundsen - John Bergbom har skrivit en intressant uppsats (pdf-fil) om schackprogrammering. Det finns tre grundläggande beståndsdelar i ett schackprogram: draggenerering, sökning och en evalueringsfunktion. Amundsen spelar på FICS.

Schack på klubbspelarnivå - Johny Johansson har, såvitt jag vet, startat den första svenska schackbloggen.

Schackordlista på svenska framställd av Sveriges Schackförbund.

Schackservice har skapats av Torbjörn Björklund. För nybörjare i schack.

Schackskolan - Sveriges Schackförbund har en uttömmande schackkurs på nätet, som vänder sig till dem som kommit en bit på väg i sina schackstudier.

Schacksnack (tidigare Schackforum). Förhoppningen är att “Schacksnack?skall inspirera besökarna att aktivt deltaga, genom att skriva kommentarer till inläggen och även debattera i det välkända forumet, som har följt med från Schackforum. Schacksnack publicerar också löpande intressanta partier, som kan spelas igenom på webbplatsen.

Schackspelande datorer ?hur fungerar de? - Joakim Östlund och Patrik Lindegrén skrev denna uppsats oktober 2004.

Schackterminologins historia - uppsats vid Göteborgs universitet, som beskriver den svenska schackterminologins utveckling fr.o.m. 1770 fram till ett stycke in på 1900-talet, då den svenska schackterminologin kan anses vara färdigutvecklad. PDF-fil.

Schack-trulpen - det ovanliga namnet på denna blogg beror i sin tur på att innehavarens efternamn är lika ovanligt. Men han är mycket glad i schack helt enkelt.

Schackuniversitetet online drivs av Jesper Hall, internationell mästare och schackboksförfattare, och Tom Wedberg, stormästare, och kommer att leverera schackkurser och föreläsningar live via internet.

Schacköppning - artikel på Wikipedia. Utförligare artiklar i samma ämne på engelska eller norska.

Schacköppningar - Virsbo Schackklubb har en avdelning om öppningar, som kan spelas upp direkt.

Sigeman Chess Tournament anordnades för femtonde gången 2007 av Limhamns Schackklubb. Turneringen brukar ha ett mycket starkt startfält.

Skara SS med bl.a. Tiger Hillarp Persson, Slavko Cicak, Einar Gausel, Rune Djurhuus och Ari Ziegler.

SK Passanten - klubb från Huddinge, södra Stor-Stockholm, som spelar i allsvenskan, har fräschat upp sin hemsida. Pia Cramling kommer ursprungligen från SK Passanten.

SK Rockaden Umeå har en proffsig hemsida.

Axel Smith (2384) och Nils Grandelius (2377) ?två unga lovande spelare från Skåne administrerar denna innehållsdigra sida.

John Sollén har en omfattande, okommenterad länksamling.

Sollentuna Schackklubb - med 20 spelare med en rating över 2400.

SpelaSchack.se - Sveriges nya mötesplats för schackspelare. På Spelaschack.se kan du spela schack och schack960 i realtid med spelare från hela världen. För att börja spela är det bara att registrera sig och sedan klicka på något av spelrummen. Det finns också en klient. Språk utöver svenska: engelska, franska och portugisiska.

Spelstilar - Mats Winther analyserar olika spelstilar.

Springaren.se är officiell webbplats för Svenska Problemschackklubben och dess tidskrift Springaren, som utkommer fyra gånger per år.

SS Manhem är en göteborgsbaserad klubb, som grundades den 25:e januari 1906. I nuläget är Manhem en av Sveriges största schacklubbar med både elit och bredd. Manhem är den enda klubb som samtidigt har haft två lag i Elitserien (högsta serien i schackallsvenskan).

Stefans schacksida - webbaserat program för e-postschack.

Wilhelm Steinitz - artikel från Wikipedia om den förste officielle världsmästaren. Utförligare på andra språk än svenska.

Stockholms Schackförbund har en hemsida, som verkar uppdateras ofta.

Stockholms Schacksällskap grundat 1866, en av Sveriges äldsta klubbar.

Susning.nu - ett slags webbaserat uppslagsverk, har ett kapitel om schacket och dess grunder.

Svebas samlar schackpartier, som har spelats i Sverige. Projektet startade 1998. Det äldsta partiet stammar från 1848. PGN-format.

Svenska Schackakademien, som ursprungligen bildades 1986, har till ändamål att främja schackspelet i Sverige. Akademiens verksamhet skall vara inriktad på att tillföra schackspelet ekonomiska resurser, helst i större poster. Akademien skall särskilt understödja svenska satsningar på internationell elitnivå och ungdomars schackspelande.

Svenska Schackbutiken (f.d Schack-Kompaniet) drivs av Ari Ziegler i Göteborg. Det är mycket bra att det finns en svensk återförsäljare på nätet och Ari Ziegler bemöter dessutom sina kunder på ett bra sätt.

Svenska schackdatorföreningen publicerar den mest kända och kanske mest respekterade ratinglistan för schackprogram. Genom årens lopp har SSDF testat ett stort antal schackprogram. Deras lista är dock inte helt komplett beroende på olika orsaker. Rybka 2.3.1 belade förstaplatsen på SSDF:s lista från den 3/11 2007 - på andra plats kom Rybka 1.2 och på tredje Hiarcs 11.1.

Svenskt mästerskap i datorschack 2003 (inofficiellt) har organiserats av Albert Bertilsson, själv skapare av Sharper, vilket vanns av Ruffian 1.0.1, överraskande knappt före KnightDreamer 3.2 och med Terra 3.1 b10 på tredje plats. Tio program deltog. Språk: engelska.

Sveriges Dövas Schackförbund har bidragit till att upprättahålla schackkulturen för döva schackspelare sedan starten 1948.

Sveriges Schackförbund har numera en välgjord och informativ hemsida. Sidan innehåller naturligtvis viktiga schacknyheter och en utförlig förteckning över svenska klubbar. SSF ger ut Tidskrift för schack, Nordens äldsta schacktidskrift. Åtta sidor av varje nummer kan läsas direkt på webben.

Sveriges Schackförbunds Korrespondensschackkommitté
Här finns information om SSKK:s turneringar, inklusive e-postturneringar, medlemstidningen Korrschack, välkommenterade partier och ett antal värdefulla länkar.

TaL's Chess Page - en partisamling med ungefär 100 olika annoteringar av det berömda partiet mellan Kasparov and Topalov in Wijk aan Zee 1999. Annoteringarna inkluderar kommentarer från åtskilliga stormästare som Kasparov, Ftacnik, Seirawan, Short, Kavalek, Byrne, Winants, Speelman, Stohl och många andra, liksom analyser av en del schackmaskiner. Språk: engelska.

Teknikmagasinet säljer ett urval av Saiteks portabla schackdatorer.

Terra har konstruerats av Peter Fendrich, Sverige, bland annat för han vill hålla sina programmeringskunskaper vid liv.

Tidskrift för Schack, officiellt organ för Sveriges Schackförbund, lägger ut delar av innehållet på webben.

Tobias Norrländska Schacksida rapporterar om schack utifrån en norrländsk horisont men med utblick mot världen. Mycket välgjord sida. Sedan hösten 2004 uppdateras sidan inte längre, men materialet ligger kvar på nätet - se "Register".

The Gorfo Pages Problem Chess, som administreras av Göran Forslund, uppdateras månatligen.

Tvspelsweb.se - svensk elektroniksida, som säljer en digital schackklocka. Schacksortimentet kommer kanske att utökas.

Uppsala Allmänna Schacksällskap med en gedigen hemsida.

Upp! Startsida!

V - Ö

Vasa Schacksällskap från Finland har också en svenskspråkig sida. Berömvärt.

World Chess News drivs av fem unga och ambitiösa syskon från Stockholm och har hittills sänt över 250 avsnitt med schacknyheter på webb-tv på både svenska och engelska.

Kimmo Välkesalmi grundade sitt antikvariat, som är specialiserat på schacklitteratur, 1987. Han är själv schackspelare, internationell mästare. Språk: finska, svenska och engelska.

Västerviks Allmänna Schackklubb - en schackklubb i en liten stad men med en bred ungdomssatning på schack.

Västerås Allmänna Schackklubb grundad 1909 - hemsidan "på väg att bli Sveriges bästa schackhemsida", enligt förslagsställaren.

Växsjö Schackklubb spelar i div 1 mellersta - 176 spelare totalt i klubben.

Åstorps Schacksällskap - klubb i nordvästra Skåne.

Älta schackskola i Stor-Stockholm startades 1994 av Jeanette Lindbergh. Skolan har kurser på alla nivåer för barn, ungdomar och vuxna.

Örebro Schacksällskap bildades 1915 och har ett 50-tal registrerade spelare.

Upp! Startsida!

eXTReMe Tracker

 


 

Like many other tag heuer replica uk Japanese companies, Citizen has no problem rolex replica sale offering a broad spectrum of products at fake tag heuer various prices ¨C something which fake rolex Western consumers still haven¡¯t quite rolex replica figured out how to adopt. It is replica watches sale for the same reason that when Toyota and Honda wanted to sell high-end cars in America, they needed to label them under the fake watches online new brands Lexus and Acura.
SCHACKPORTALEN