FAVORITLÄNKAR
(alfabetiskt ordnade)

ChessBase är en ledande tillverkare av schackmjukvara, dels Fritz och dels ChessBase. Fritz tillhör det absoluta toppskiktet av schackprogram. Fritzī gränssnitt används också av en del andra schackprogram. ChessBase är en mycket avancerad databas. Du kan få en uppfattning av hur ChessBase fungerar genom att ladda ner gratisversionen ChessBase Light med Fritz 4 som analysmaskin. ChessBase har också numera en bra spelplats, till vilken man kan koppla upp sig om man har den senaste versionen av Fritz eller Shredder. Annars kan man prova ett särskilt uppkopplingsprogram under en begränsad period. ChessBase har en utomordentlig nyhetsbevakning och lär vara världens mest besökta schacksida.

Chessville.com beskriver sig självt som en "omfattande nätplats, som täcker en rad schackrelaterade behov, inklusive instruktioner och råd, schacknyheter, en stor och välorganiserad länksamling, nerladdningsmöjligheter, recensioner, diverse smått och gott och historia, ett mycket aktivt diskussionsforum, en onlineschackliga, Fantasyschack med mera." Chessville är en mycket välgjord portal med intressant och varierat innehåll. Du kan dessutom prenumerera på ett utmärkt nyhetsbrev.

ChessWorld.net, en dragbaserad e-mailschackserver, är en spelplats, som har vuxit snabbt. 400000 medlemmar, 3205540 och 63660 turneringar igång den 18/6 2007. Jag började spela här våren 2002 och är imponerad av denna välordnade, innehållsrika och funktionella spelplats. Man kan spela gratis, men fullt medlemsskap kostar bara cirka 205 kr per år. Många svenskar spelar här. Klicka på bannern om du vill testa spelplatsen! Om du sedan blir medlem, förlängs mitt eget medlemskap med två månader.

Online chess

FICS, det vill säga Free Internet Chess Server, hörde en gång ihop med ICC, men i motsats till ICC är den gratis. Man kan antingen spela direkt på webbplatsen eller via uppkopplingsprogram (klient). Det finns många av de senare att välja bland. FICS brukar sällan hänga sig eller ha tekniska problem. Jag spelade 1504 partier här, innan jag slutade räkna. 440 spelare var inloggade samtidigt kl. 20.55 den 3/3 2001. Som klient rekommenderar jag BabasChess.

  The Free Internet Chess Server

FIDE - den internationella världsschackfederationen har en innehållsrik sida: officiell information och handbok, match- och turneringsbevakning och officiellt vedertagna ratinglistor. Sidan har nyligen (19/4 2008) moderniserats.

Internet Chess Club har det absolut starkaste spelarfältet av någon spelplats på Internet. 1883 spelare, därav 13 stormästare och 22 internationella mästare, var inloggade kl. 22.30 den 10/4 2001. En stark tävlingsspelare, som vill vara absolut säker på att möta kvalificerat motstånd och som dessutom är beredd att betala för sitt medlemskap, ska naturligtvis spela här. Många turneringar. Svensk manual. 7 dagars prövoperiod. Därefter 49 $ per år.

 


The World's Most Active Chess Club

Rebel tillhör absolut de tio starkaste programmen i världen. Ed Schröder har den trevliga vanan att lägga ut en gratisversion av Rebel på nätet, så fort han utvecklat en ny version av Rebel. Rebel Decade 3.0 är till exempel en gratisversion av Rebel 9 och spelar med full spelstyrka på fredagar. Rebel Decade 3.0 rekommenderas. Dessutom är hemsidan mycket välgjord och innehåller omfattande produktinformation. Ed Schröder har beslutat att trappa ner sin affärsverksamhet, varför Lokasoft, som bland annat tillverkar ChessPartner, har tagit över huvuddelen av verksamheten.

Schackcentralen är en utmärkt startsida om du vill följa svenskt tävlingsschack. Den innehåller match- och turneringsbevakning, uppgifter om allsvenskan, tävlingskalender, klubbförteckning, ratinglistor, partisamlingar och länkar. Informativ och mycket välgjord sida, som dessutom uppdateras i princip dagligen. Det finns sedan hösten 2004 också en serbisk/kroatisk/bosnisk version, Sahovska Centrala.

This week in chess (TWIC) - den som verkligen vill följa med vad som händer i den internationella schackvärlden rekommenderas att besöka denna brittisk sajt, som drivs av Mark Crowther. TWIC samarbetar med London Chess Centre, som förutom försäljning utger nyhetsbrevet Chess Express, och schacktidskrifter som Chess och Kingpin.

World Chess Network, som skapades 2000, är en renodlad spelplats för schackspelare. Gränssnittet är utomordentligt väldesignat. Inställningen från innehavarna är seriös: De flesta spelar under sina verkliga namn och spelare som loggar ut i en förlorande position, avstängs utan pardon. Flera internationella mästare och stormästare spelar uppvisningsmatcher. Det kan t.o.m. hända att man blir utmanad av en stormästare. Trevlig attityd med tanke på att det finns alltför många spelare på Internet, som tackar nej till en match enbart på grund av de har några hundra ratingpoäng mer än en själv. Turneringsverksamhet finns naturligtvis. 735 spelare var inloggade samtidigt kl. 22.18 den 11/4 2003. Man kan fortfarande spela gratis här, men för att komma i åtnjutande av alla förmåner, måste man betala cirka 40 dollar.

Upp! Startsida!

eXTReMe Tracker

 

 

SCHACKPORTALEN