Bridge

Den här sidan är specialiserad på schack men vi tänkte göra ett litet avstamp och samla de bästa Bridge sidorna på ett och samma ställe. Som ni kan läsa nedan spreds sig bridgen bland annat tack vare att man kunde spela den på de många schackklubbar som redan fanns i Sverige. Därför tänkte vi att återigen förena de två populära spelen. Vi har märkt att det saknas en plats för de bästa bridgesidorna på svenska och tänkte därför kopiera det vi har gjort med alla schacksidor.

Om Bridge

Bridge är ett kortspel och populär tävlingssport. Det är ett så kallad sticktagningsspel som är en typ av kortspel. Namnet Bridge kommer från engelskan och betyder “bro”. Det här är ingen slump utan namnet har spelet fått för att budgivningen (som är en del av spelet) resulterar i att man bygger en bro till sin partner. Den vanligaste formen av Bridge är kontraktsbridge men det finns även andra former av spelet. Auktionsbridge och bridgewhist är kanske de två mest kända varianterna.

Bridge Historia

Bridge är ett spel som utvecklats från whist som i sin tur är ett annat kortspel från 1700-talet. Men historien kring spelet börjar redan i 1500-talets Italien och Frankrike. Där spelades ett spel som hette Triomfi (italenska) och La Triomphe (franska). När spelet sedan tog sig över till England blev det känt som Trumph. Under 1800-talet blev whist väldigt populärt och 1864 kom Bridgewist vilket var en variant av Whist. Strax före början av 1900-talet uppkom ett spel som hette Bridge men det är vad vi idag kallar för Auktionsbridge. Det var nu spelet växte i popularitet och spred sig i hela Europa och Amerika. Den bridge som spelas idag uppfanns 1925 av Harold Stirling Vanderbilt. Spelets regler fastslogs och Bridge som spelas idag är just den här typen av Bridge.

Bridgen i Sverige

Redan 1928 kom Bridgen till Sverige. Då det redan då fanns många schackklubbar i Sverige spred den sig via dessa. Det var en naturlig plats på att hitta spelare på och då båda spelen är väldigt strategiska fanns det ofta ett intresse bland schackspelare. och 1932 bildades Stockholms och Göteborgs brdigesällskap. Den första “riktiga” bridgetävlingen med duplikatbrickor spelades 1932 i Stockholm och ett år senare skapades Sveriges bridgeförbund. En av huvuduppgifterna som förbundet hade var att anordna svenska mästerskapen i Bridge. Den första riktiga SMtävlingen organiserad av förbundet hölls 1940 och var bridge SM i par.

Sanningen är dock att dagstidningarna med Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet redan tidigare hade anordnat SM tävlingar. Just Svenska Dagbladet var den tidning som haft störst inverkan på att sprida populariteten av Bridge under den tiden. Turneringar anordnandes fram till 1945 med ett rekord på 2620 stycken deltagare under 1930-1931 års tävling.

Spela Bridge

Bridge är ett kortspel som spelas av fyra spelare som kallas för nord, öst, syd och väst. Spelet spelas parvis där nord bildar par med syd och väst med öst. När det kommer till tävlingsbridge spelas den individuellt, i par eller lag. Spelet börjar med en budgivning och som ofta kan bli ganska komplicerad. Paret bestämmer vilken färg som ska vara trumf eller sang och hur många stick de tror de kan ta. När det kommer till färger rangordnas de som följer:

När budgivningen blir en spelare spelförare och en träkarl. Då Bridge är ett ganska så advancerat spel till en början stannar vi här. Det här är grunden i spelet och mer om hur man spelar bridge hittar du bland alla fantastiska länkar vi har samla här nedan.

Svensk Bridge - Svenska Bridgeförbudets hemsida. Det finns inte många svenska bridgelänkar men Bridgeförbundet i Sverige har mycket bra material. Här hittar du information om svensk bridge, tävlingar, medlemmar och Bridge SM. Glöm inte att spana in sidans Bridgeforum också.

Svenska Bridge distrikt - Här hittar du alla bridgeförbund i Sverige. Perfekt för dig som letar efter en klubb att börja på. Det finns över 400 klubbar i Sverige med över 300 000 personer som kan spela bridge på. Det finns cirka 27 000 aktiva bridgespelare i Sverige så chansen är stor att det finns en bridgeklubb nära dig.

Brdigeförlaget - Perfekt om du vill köpa bridgeböcker, brickor, kläder, kort sagt allt som har med bridge att göra och lite till!

Great Bridge Links - En fantastisk sida som har precis som vi samlat massa länkar och material på en och samma sida. På Great Bridge Links hittar du ännu fler bridgelänkar från hela världen. Helt klart värt ett besök.

privacy