BAKGRUND

Jag började surfa på allvar på Internet 1997 och upptäckte snabbt att det gick att spela schack på internet. Som tonåring hade jag spelat tävlingsschack, men sedan kom mycket annat emellan. Sedan starten har jag spelat massor med partier på internet, framför allt blixtschack, en- till femminuters partier. Treminuters partier verkar passa mig bäst. Enbart på chess.net hade jag fram till den 23/6 2001 spelat 7062 partier. Dessutom spelade jag under den här perioden på Caissa, FICS, ICC, World Chess Network, KasparovChess, Game-Colony, Chessed plus att jag har besökt och testat en del andra spelplatser. Det totala antalet partier översteg förmodligen 10000. Låter det mycket? Jag känner dem som har spelat fler partier. Nu har jag i och för sig tappat räkningen och spelar dessutom mest e-postschack. Eftersom jag ibland undervisar på kvällstid, så innebär det en skön avkoppling att sätta sig framför datorn och spela schack i stället för att slötitta på dumburken.

Jag är en hyfsad amatörspelare. Det är i och för sig viktigt att vinna för mig, men viktigare är att vinna ett snyggt angreppsparti, gärna med ett spektakulärt offer. Ett sådant parti minns jag länge.

Mitt andra intresse i fråga om schack på Internet är - schackprogram och annan schackmjukvara. Jag laddar ner gratisprogram och spelar mot dem. Jag är ingen specialist, jag kan till exempel ingenting om programmering, utan jag nosar bara på schackprogrammen. Dessutom har jag naturligtvis införskaffat några kommersiella program.

Foto: Stephan Wideman

Dessa båda intressen återspeglas förmodligen i uppläggningen av denna länksamling. Jag ska försöka åstadkomma en bättre balans allteftersom.

Det finns förvånansvärt få bra länksamlingar om schack. På svenska finns det bara Linkebodas kommenterade schacksidor och John Solléns okommenterade länksamling förutom denna. Jag försöker alltså fylla ett behov genom denna länksamling. Dessutom passar denna uppgift mig som person: jag är inte specialist eller duktig på något vad gäller schack, utan jag vet helt enkelt lite om mycket.

Per-Åke Lindblom

Stockholm, Sverige

schackportalen@yahoo.se

Startsida!

 

eXTReMe Tracker

 

 

SCHACKPORTALEN